Naslovnica ILIJAŠ Ilijaški gimnazijalci u posjeti Gradskoj biblioteci povodom Svjetskog dana knjige i autorskih...

Ilijaški gimnazijalci u posjeti Gradskoj biblioteci povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti.

Tog su dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ mnogobrojnim lijepim aktivnostima obilježava sa učenicima ovaj važan datum. Nakon što su jučer učenici  posjetili zadnji dan Sajma knjige u Skenderiji uz pratnju bibliotekarke Nermine Hodžić, danas su obišli i Gradsku biblioteku Ilijaš.

Bibliotekar i književnik Semir Spahić govorio je učenicima o važnosti čitanja za učenje, ali i njihovo opće obrazovanje, razvoj ličnosti, obogaćivanje vokabulara. Naveo je  i probleme s kojima se suočava danas funkcionisanje jedne biblioteke, koja često i nema razumijevanje i podršku vlasti u svom radu, bilo da je riječ o kupovini novih knjiga ili obezbjeđivanju dodatnih prostorija za modernizaciju i nove sadržaje za korisnike.

Ovom prilikom poklonjeno je učenicima šest godišnjih članarina, kako bi im bilo dostupno više od 13 hiljada naslova Biblioteke Ilijaš. Raduje činjenica da su mnogi ilijaški srednjoškolci, posebno gimnazijalci, već članovi Biblioteke.  Spahić je učenike upoznao i sa projektom Biblioteke gdje se za dvije ili više poklonjenih knjiga dobiva besplatna članarina s ciljem obogaćivanja knjižnog fonda i povećanja broja čitalaca.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Aida Kahriman Krhan kazala je za Radio Ilijaš da SŠC „Nedžad Ibrišimović“ provodi ove godine uobičajene, ali i neke nove aktivnosti s ciljem poticanja ljubavi prema knjizi i čitanju kod mladih.

-Nakon posjete Sajmu knjige u Sarajevu, gdje su učenici uživali u velikom izboru djela, popustima, promocijama, izloženosti knjigama, danas smo u posjeti našoj Biblioteci. Moj prijatelj Semir uvijek nas obraduje članarinama,  imamo dugogodišnju uspješnu saradnju. Naše učenike potičemo da budu članovi Biblioteke, većina njih to već jesu i to je jedan lijep trend. Spomenula bih da će naša kreativna i talentovana učenica Merjem Matoruga pripremiti digitalni strip po scenama iz romana Don Quijote Miguela de Cervantesa. Taj strip ćemo objaviti danas na facebook stranici naše škole jer je i datum smrti Cervantesa, tako ćemo dodatno ukazati na važnost čitanja. Ali ne samo listanja knjiga bez fokusa, nego važnosti zauzimanja stava, građenja kritičkog mišljenja, jer svako književno djelo koje obrađujemo u školi može se povezati sa nekom našom stvarnošću. Moji učenici pripremaju i roman“Patnje mladog Vertera“ od Getea i imaju zadatak da istraže problem samoubistava, koji je tema romana, a taj problem je i danas veoma izražen, tako da će poslati poruke, mjere predložiti kako se boriti sa anksioznošću, depresijom, kako da okolina to prepozna i reaguje. Dakle, književnost je, zapravo, sam život, ona nije samo u knjigama, nego je svuda oko nas, poručila je profesorica Krhan.

Gimnazijalka Belma smatra da danas svi trebaju čitati, kako bi se oslobodili stresa, telefona i pronašli smiraj duši, a njen najdraži pisac je William Shakespeare, čiji se datum i rođenja i smrti obilježava upravo na Svjetski dan knjige i autorskih prava.

(radioilijas.ba)