Naslovnica IZDVOJENO Općina Ilijaš i Ministarstvo privrede KS: Za industrijsku zonu Luka obezbijeđeno 776.160...

Općina Ilijaš i Ministarstvo privrede KS: Za industrijsku zonu Luka obezbijeđeno 776.160 KM

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović potpisali su Sporazum po Programu raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa u poslovnim zonama Kantona Sarajevo za 2024. godinu.

Uspostava Industrijske zone Luka, Ilijaš je strateški projekat Općine Ilijaš, pa tako i Kantona Sarajevo. Prema podacima iz 2022. godine u Industrijskoj zoni Luke Ilijaš je aktivno 13 privrednih subjekata koji zapošljavaju 384 radnika. U 2024. godini Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sufinansira dva projekata u ovoj industrijskoj zoni i to prvi koji se odnosi na rješavanje imovinsko pravnih odnosa i drugi je projekat izgradnje puta dužine nešto manje od 120 metara. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je za ovu zonu u 2024. godini namijenilo sredstva u iznosu od 776.160,00 KM.

Nadzor nad ovim projektima vršiti će Zavod za izgradnji Kantona Sarajevo.

„Razvijanje postojećih i stvaranje novih poslovnih zona visoko je rangiran prioritet Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Ove godine smo za projekte infrastrukturnog uređenja i rješavanja imovinsko pravnih odnosa u poslovnim zonama osigurali 7,5 miliona KM, od čega smo danas potpisali sporazume za realizaciju blizu tri miliona KM. Priliku ću iskoristiti i da pozovem načelnike ostalih općina da dostave spremne projekte kako bismo ih kao Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo podržali i kako bi privredu u našem Kantonu nastavili razvijati“, poručio je ministar Mijatović.