Naslovnica ILIJAŠ Održana prezentacija i javna rasprava na Nacrt Urbanističkog plana urbanog područja Ilijaša...

Održana prezentacija i javna rasprava na Nacrt Urbanističkog plana urbanog područja Ilijaša za period 2016-2036. godina

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U sali Općinskog vijeća Ilijaš održano je izlaganje i javna rasprava Nacrta Urbanističkog plana urbanog područja Ilijaša za period 2016-2036. godina. Prezentaciji i raspravi su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Faruk Muharemović, pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović sa saradnicima, tim za izradu Urbanističkog plana: Edin Jenčiragić, Adnan Šabeta, Merima Kapetanović, Nedim Đuzo i Ajla Beganović – Rosan, potom direktorica JKP “Vodostan” Ilijaš Belma Zukić, rukovodioc radne jedinice KJKP “Rad” Ilijaš Alan Šerak, vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš, predsjednici mjesnih zajednica i ostali zainteresovani građani.

Na samom početku prisutnima se obratio načelnik Općine Ilijaš, koji je ukratko pojasnio glavnu primjedbu na Plan, a koja se tiče značajnog smanjena urbanog područja.

– Zadovoljstvo mi je da smo u ovolikom broju danas ovdje. Za nas, kao lokalnu zajednicu, jako je važno da smo došli u poziciju raspravljai o Nacrtu Urbanističkog plana. Svi znamo da je prethodni Plan istekao 2016. godine i da je potpuno jasna potreba i važnost donošenja novog, posebno jer novo vrijeme donosi nove izazove i nove vizije razvoja. Želim vas sve napomenuti da je Općina Ilijaš geografski pozicionirana na vrlo atraktivnom lokacijskom prostoru, na koridoru Sarajevo – Zenica i također velikim dijelom naše općine proteže se magistralni put i glavna poveznica Sarajevo – Tuzla. To ukazuje na razvojne mogućnosti naše općine. U tom smislu Urbanistički plan je zaista temelj za naš urbani razvoj. Ono što smo dobili kroz Nacrt i što će biti naša osnovna primjedba jeste da je značajno smanjeno urbano područje u odnosu na svako prethodno rješenje. Dakle prethodni Urbanistički plan je obuhvatao nekih 3.284 hektara, a sada je prijedlog oko 2.200 hektara. Što znači da je planiran gotovo za trećinu manji. Mi kao lokalna zajednica zaista želimo i insistirat ćemo da urbano područje bude u granicama važećeg prostornog plana, što i jeste zakonska osnova. Sve tendencije i parametri pokazuju da je Ilijaš u fokusu, da je atraktivan kao lokalitet i da pokazuje mogućnosti razvoja. U tom smislu zaista ovaj Nacrt Plana i Plan koji će se na kraju definisati ne smiju biti prepreka takvoj jednoj viziji i razvoju. Mi ćemo naravno u narednom periodu intenzivno raditi i dati i druge primjedbe na Nacrt. Želim iskoristiti priliku da čestitam Zavodu što je pokrenuo ovaj Nacrt i time otvorio prostor za javnu raspravu i komunikaciju. Cilj nam je da za Ilijaš dobijemo novi prihvatljiv Urbanistički plan i da stavimo tačku na period u kojem nam je bio otežan urbani ravoj zbog stanja planske dokumentacije i to je ono što će biti naša orijentacija u ovoj javnoj raspravi, zaključio je načelnik Fazlić.

Direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Faruk Muharemović također se obratio prisutnima.

– Naglašavam da je ovo dokumnet u formi Nacrta i da nije konačna verzija. Pozivam vas sve da primjedbe i sugestije dostavite ili u Općinu ili u Zavod za planiranje KS. Želim pojasniti kako Urbanistički plan nije Regulacioni plan. Ovdje ne pričamo o maticama kuća i o individualnim stambenim objektima. Naš Plan se odnosi na namjene površina zemljišta, znači na velike obuhvate, a ne na katastarske čestice. Zavod vam stoji na raspolaganju i sve što je u skladu sa zakonom i strukom će biti uvaženo. Još jednom se zahvaljujem što ste došli u ovolikom broju, rekao je direktor Muharemović.

Nakon uvodnih obraćanja načelnika Fazlića i direktora Muharemovića stručni tim je prezentovao Nacrt Plana, a potom je otpočela javna rasprava u kojoj je veliki broj građana uzeo učešće. Raspravu je vodila šefica odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Mersa Zeković.

– Od iznesenih primjedbi na javnoj raspravi najčešće ponavljana odnosila se na namjenu poljoprivrednog zemljišta u užem urbanom dijelu općine, koja mora biti ključ razvoja i napretka općine Ilijaš. Zainteresovani građani su tražili da se u ovom području planiraju namjene zemljišta u službi stanovanja. Izrazili su stav i mišljenje da u ovom području ne može biti poljoprivreda, da istu treba locirati izvan urbanih područja. Bilo je i dosta upita vezano za lociranje solarnih elektrana, te upita vezano za prečišćavanje otpadnih voda općine. Sve primjedbe su evidentirane, a potvrdile su i stav općinskih predstavnika, obzirom da su i nadležne službe imale ovakve stavove, a sa istima je izraženo slaganje i nosioca izrade Plana koji će postupati po primjedbama nakon dostave istih, kazala je Zeković

Zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo broj: 01-19-6024/24 od 26.02.2024. godine utvrđen je Nacrt “Urbanističkog plana urbanog područja Ilijaš za period 2016-2036. godine” i stavljen je na Javni uvid u trajanju od 60 dana, do kraja aprila 2024. godine, do kada je moguće dostaviti i pisane primjedbe i sugestije. Uvid u Plan moguće je izvršiti svaki radni dan od 12:30 do 15:30 sati u sali Općinskog vijeća zgrada Općine Ilijaš, III sprat, na web stranici Općine Ilijaš. Printane karte Nacrta plana će biti izložene u prostorijama MZ Ilijaš Stari, MZ Misoča, MZ Podlugovi, MZ Lješevo, te sva zainteresovana lica mogu izvršiti uvid na nekom od navedenih mjesta.