Naslovnica KULTURA Odgovara li naš obrazovni sistem našem društvu?

Odgovara li naš obrazovni sistem našem društvu?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Naše društvo kao i cijeli svijet je u fazi velikih promjena. Te promjene možemo uočiti kroz mnoge aspekte, a jedan od njih je obrazovanje. Obrazovni sistem je uveo mnoge promjene u našem društvu, te time privukao da se naše društvo u potpunosti slaže sa tim obrazovnim sistemom.

Svaka obrazovna ustanova bi trebala da ispuni potrebe svakog djeteta, da omogući svakom djetetu da nauči nešto novo. Također, škola je ustanova koja bi djecu trebala učiti o ravnopravnosti među njima, da sva djeca budu jednaka te da se tako i osjećaju.

Kvalitetna obrazovna ustanova i obrazovni sistem je onaj sistem koji pruža djeci redovno školovanje i jednaka prava bez obzira na poteškoće u razvoju, učenju i ponašanju. Obrazovna ustanova koja ima karakteristike koje smo prethodno nabrojali je kvalitetna obrazovna ustanova.

Prema nekim istraživanjima koja su sprovedena u nekoliko škola, pokazalo se da 20% djece nije uključeno u obrazovni sistem. Razlog tome su poteškoće u razvoju, učenju i slično. Više od 70% djece nije uključeno u vrtiće, a oko 2% romske populacije ne pohađa škole.

Podjela i nejednakost u obrazovnom sistemu 

Možemo reći da su djeca još od “malih nogu” naučena na podjelu između svojih vršnjaka. Osim što društvo poprilično utiče na takvo razmišljanje tu je i obrazovni sistem koji djecu uči tome.

Dokaz da obrazovni sistem jeste jedan od izvora koji vrši podjelu djece, jesu “dvije škole pod jednim krovom”. U BiH postoji 56 osnovnih škola, koje se karakterizuju kao “dvije škole pod jednim krovom”. Takve škole imaju poseban sistem, koji je uveden u poslijeratnom periodu. Razlog tome nam je svima poznat. Rat je doveo do podjele među različitim nacionalnostima, što u domovima, što u obrazovnim sistemima i mnogim drugim ustanovama.

Djeca bošnjačke nacionalnosti nastavu pohađaju u jednom dijelu škole, dok djeca hrvatske nacionalnosti nastavu pohađaju u drugom dijelu škole. Odmore imaju po različitim satnicama kako se ne bi susreli.

Nažalost, ovakvom obrazovnom sistemu prilagođavaju se i roditelji, što daje pogrešan primjer djeci. Roditelji osim što su se prilagodili ovakvom sistemu, djecu su učili od malih nogu na podjele.

Obrazovni sistem potiče mlade na odlazak iz BiH

Osim što naš obrazovni sistem djecu uči podjelama i nejednakostima, mlade potiče i na odlazak iz BiH.

Tema koja se svakodnevno proteže kroz medije jeste kako mladi sve više napuštaju BiH i to iz nekoliko razloga. Kao što su problemi oko zapošljavanja, obrazovanja, velikih troškova za obrazovanje, nemogućnost sticanja stipendija i slično.

Odlazak mladih iz BiH znatno utiče na njen razvoj i promjene. Sve više mladi odlaze i to dovodi do pada sistema u našoj državi.

Mladi su naša budućnost i odraz uspješnih ljudi. Njihov aktivizam, borba za učenjem i zaposlenjem našoj državi donosi veliku promjenu, na pozitivan način. Međutim, sve je manje aktivnosti, volje za učenjem i sticanjem novih znanja i vještina, zbog lošeg obrazovnog sistema. Smatram da mladi mogu doprinijeti promjeni ovog svijeta i izgradnji mira. Kao jedna mlada osoba trudim se da promjenim ovaj svijet na bolje i da druge mlade ljude potaknem na isto. Kroz aktivizam, volontiranje, seminare i mnoge druge aktivnosti mi mladi već mijenjamo svijet.