Naslovnica ILIJAŠ Obilježen prvi rođendan Osnovne škole “Stari Ilijaš”

Obilježen prvi rođendan Osnovne škole “Stari Ilijaš”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Bogatim sportskim i kulturno-zabavnim programom danas je obilježen Dan škole JU OŠ „Stari Ilijaš“ u Ilijašu. Ovo je prvi rođendan novoizgrađene škole, i program obilježavanja započeo je već od 08:00 sati kada je upriličeno takmičenje učenika u sportskim disciplinama, nakon čega je uslijedila Svečana sjednica Školskog odbora i Nastavničkog vijeće škole.


Stari IlijasNa veliko zadovoljstvo uprave škole, učenika i nastavnika upriličeno je i svečano otvorenje stomatološke ordinacije u OŠ „Stari Ilijaš“. Prisutim se obratio direktor škole Mahir Dević, koji se zahvalio na podršci u realizaciji ovoga projekta: 
„Danas prisustvujemo otvorenju stomatološke ordinacije u našoj školi, koja treba da služi ne samo učenicima OŠ “Stari Ilijaš“, nego i učenicima svih osnovnih škola na području općine Ilijaš. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog jedinistvenog projekta, a posebno općinskom načelniku Akifu Fazliću i Službi za društvene djelatnosti. „
Važnost otvaranja i rada stomatološke ordinacije naglasila je i Alma Kadić, zamjenica ministra zdravstva Kantona Sarajevo, koja je pohvalila inicijative općine Ilijaš vezane za zdravstvenu zaštitu građana:„Veliko mi je zadovoljstvo što mogu prisustvovati otvorenju stomatološke ambulante u OŠ „Stari Ilijaš“, i prije svega želim da se zahvalim Općini Ilijaš, jer su pokazali veliku agilnost u svom radu. Mi u Ministarstvu zdravstva smo veoma zadovoljni saradnjom i možemo reći da Općina Ilijaš konstantno radi na poboljšanju usluga zdravstva za svoje građane, što pokazuje veliki broj zahtjeva i inicijativa koje nam upućuju. A našoj djeci i njihovim roditeljima bi poručila da vode brigu o svojim zubima, a pogotovo sada kada imaju ovu prelijepu ordinaciju u školi.
Pored obrazovanja i stalnog napredovanja, veoma je važno usmjeriti djecu i na preventivnu brigu o zdravlju i higijeni zuba. Zadovoljstvo zbog realizacije ovog veoma važnog projekta iskazao je i prim.dr. Nijaz Štitkovac, direktor Doma zdravlja Ilijaš: „Uz podršku i angažman uprave škole, Općine Ilijaš i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo uspjeli smo pokloniti našim mladim gerenacijama jednu savremenu stomatološku ordinaciju. Ovo je još jedan uspješan projekt zaštite zdravlja naših građana i moram naglasiti da je ovo jedna od tri škole u Kantonu Sarajevo, koja ima stomatološku ordinaciju. Mi ćemo se podtruditi da ordinacija opravda svoje postojanje, kroz preventivno liječenje, sistematske preglede i ostale metode i time pružimo našoj djeci najbolje usluge.“

Svečanim presjecanjem vrpce, zvanično je otvorena stomatološka ordinacija u OŠ “Stari Ilijaš“ , nakon čega su prisutni gosti mogli uživati u priredbi koji su pripremili učenici i nastavnici ove škole. Svečanost je započela intoniranjem himne BiH, uz nastup horske sekcije OŠ „Stari Ilijaš“.
skoladirektorSve prisutne goste pozdravio je direktor škole Mahir Dević , koji je naglasio da je veoma ponosan na postignute rezultate OŠ „Stari Ilijaš“ u proteklih šest mjeseci. „Mnogo je toga čime bismo se mogli pohvaliti, i današnjim otvaranjem stomatološke ordinacije mi zaokružujemo ciklus javnih nabavki i otvaramo novu perspektivu u oblasti osnovnog obrazovanja na području općine Ilijaš. U tome ime, želim da se zahvalim Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS; Ministarstvu zdravstva KS; Vladi KS,; Općinskom načelniku Akifu Fazliću i svim općinskim službama. Učenicima i uposlenicima ove škole želim da čestitam Dan škole, a našim sugrađanima čestitam Dan općine Ilijaš te Dan nezavisnosti BiH.“ U ime Općine Ilijaš, prisutim se obratila Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti, koja se zahvalila svima koji su doprinijeli da OŠ „Stari Ilijaš“ postane jedna od najboljih škola u našem okruženju: „Strpljivo ali uporno, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS gradili smo ovo školu i postigli visoke standarde. Ova škola je sigurno jedna odskola4 najljepših u BiH, a njeno najveće bogastvo su njeni učenici koji su unijeli radost i osmjehe u ovu ustanovu. Nadam se da će ovu škola svake godine pohađati veći broj učenika i da ćemo svi zajedno proslavljati buduće rođendane.“


Priredba povodom Dana škole nastavljena je nastupom učenika, koji su zajedno sa svojim nastavnicima pripremili igrokaze, ritimičke preformanse, recitacije te ukazali na značaj dječijih prava. Učenici i nastavnici ove škole još jednom su pokazali svoju kreativnost a djeca nisu krila svoje zadovoljstvo povodom prvog rođendana njihove škole.

Autor: Enisa Mešetović