Naslovnica ILIJAŠ Otvaranje sezone ribolova danas na jezeru Starača u Podlugovima

Otvaranje sezone ribolova danas na jezeru Starača u Podlugovima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Otvaranje sezone ribolova se na salmonidnim vodama obilježava 1. marta, kada prestaje zabrana lova na potočnu pastrmku. Međutim, na jazeru Starača u Ilijašu, članovi Udruženja Bistro! iz Sarajeva će otvaranje ribolovne sezone obilježiti 28. februara.

“Ovo je treće otvaranje ribolovne sezone otkad smo mi postali korisnici ribolovnog prava na vodama u opštini Ilijaš. I ove godine to će biti dan druženja ribolovaca, kada će ribolov biti u drugom planu. U jezero će biti ubačeno 50 kg kalifornijske pastrmke za izlova. Inače, jezero je voda sa posebnim režimom ribolova, gdje je dnevna dozvola 10 KM, a taj dan će ribolov biti besplatan. Također, ribolovci će na licu mjesta moći kupiti godišnje dozvole našeg Udruženja.”, rekao je upravnik jezera i ribočuvar Ferid Husejnović

“Nadamo se da ćemo ove godine imati još jedno “otvaranje”, ali izdvojene staze na rijeci Misoči, gdje smo pokrenuli pripremne radnje da i tu vodu revitalizujemo. Uskoro će nam Centar za ihtiologiju sa Pirorodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uraditi ispitivanje stanja ihtipopulacije cijelog ribolovnog područja, a nakon toga bismo trebali rijeku Misoču poribiti sa većom količinom potočne pastrmke – kako dio koji je planiran kao izdvojena staza, tako i otvorenu vodu.”, izjavio je predsjednik Udruženja, Adnan Osmanagić.

Iz Udruženja pozivaju ribolovce da u subotu dođu na jezero Starača u Podlugovima, gdje mogu dobiti detaljnije informacije o ribolovnim vodama, planovima, ali i samom Udruženju “Bistro!” iz Sarajeva.