Naslovnica BIH Novo pojeftinjenje nafte

Novo pojeftinjenje nafte

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Cijena sirove nafte pala je za 4,77 posto, te sada barel iznosi 55,51, u odnosu na ranijih 58,29 američkih dolara. Do naglog pada cijene jučer je došlo uslijed povećane isporuke nafte iz Sjedinjenih Američkih Država u kojima su dnevne zalihe u samo jednoj sedmici porasle na 10,9 miliona barela.

U februaru su dnevne zalihe iznosile 9,2 miliona barela. U sedmici koja se završava na 3. april ukupne zalihe barela u SAD-u su iznosile 482,4 miliona, što je najveće nagomilavanje nafte u zemlji zabilježeno od 2001. godine.

Porast zaliha sirove nafte doveo je do prezasićenosti ponude na globalnom tržištu. 

Osim toga, u utorak je Saudijska Arabija koja proizvodi i izvozi najveće zalihe nafte u svijetu javila da je dnevni prosjek proizvedene nafte tokom marta bio 10,3 miliona barela, premašivši rekord od 10,2 miliona barela dnevno koji je zabilježen u augustu 2013. godine.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio je da očekuje da se proizvodnja nafte u zemlji na dnevnom nivou zadrži na 10 miliona barela, a shodno tome i da se stabilizira njena cijena u svijetu.

Također, je dodao da njegova zemlja ne koristi svoj energetski resurs u političke svrhe i da se nema namjeru takmičiti s proizvođačima drugih energetskih izvora.

“Naprotiv, pozdravljamo proizvodnju svih novih energetskih izvorakoja će doprinijeti stabilnosti na tržištu”, izjavio je Al-Naimi.