Naslovnica ILIJAŠ Niko ne želi stanove u Ilijašu?

Niko ne želi stanove u Ilijašu?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kako bi pomogli mladim ljudima da riješe stambeno pitanje, Ministarstvo stambene politike KS-a već skoro osam godina omogućava ovoj populaciji da kupi stan po povoljnijim uslovima.

Do sada je, prema riječima ministra Čedomira Lukića, na Dobrinji i u Rosuljama od 700 stanova prodano njih oko 600, što je, po njemu, zadovoljavajuće, piše Oslobođenje.

Stanovi

– Volio bih da su svi ovi stanovi prodati, ali takva je ekonomska situacija da je mladima teško obezbijediti sve što treba da bi kupili stan. Moram reći da nam stalno pristižu aplikacije jer je trajno otvoren javni poziv. Najviše je interesovanja za stanove na Dobrinji i Rosuljama, dok za stanove u Ilijašu, u kojem imamo deset stambenih jedinica, nemamo aplikanata. Vjerovatno je udaljenost razlog, ali stanovi se moraju graditi za mlade i u tim općinama. Cijene stanova su ostale iste, rekao je Lukić.

Cijena stanova u Rosuljama i na Dobrinji ugovorena je još 2008. godine, a ona iznosi 1.257 KM bez PDV-a, odnosno 1.610 KM. Kada su Rosulje u pitanju, došlo je do korekcije i cijena je 1.570 KM, a na lokaciji Banovac u Ilijašu cijena je niža u odnosu na druge lokacije i iznosi 1.460 maraka.


Ilijas setaliste

Osim modela kupoprodaje stanova po povoljnijim uslovima, Ministarstvo je uvelo i nove modele, u okviru kojih nastoje na što bolji način podržati odluku mladih da trajno riješe svoje životne probleme. Riječ je o zakupu uz obavezu kupoprodaje stana. Prema ovom modelu, investitori korisnicima daju u zakup stanove na deset godina, pri čemu zakupci plaćaju kiriju, a nakon deset godina, obavezni su da otkupe stan u kojem su proveli taj period.

– Mi smo proveli jedan javni poziv za investitore, putem kojeg smo od Fonda za izgradnju dobili na raspolaganje jedan broj stanova na Rosuljama. Proveli smo i javni poziv za zainteresovane osobe na koji smo imali sedam uspješnih aplikanata. Oni su u fazi potpisivanja ugovora sa Fondom. Zbog neformiranja vlasti nismo mogli da raspišemo novi javni poziv investitorima da na ovaj način stave na raspolaganje stanove kako bismo mogli provesti drugi krug javnog poziva aplikantima. To ćemo uraditi odmah po formiranju Vlade, istakao je Lukić.