Naslovnica BIH Nakon proglašenja epidemije krzamaka: Sve više zaražene djece u TK mora na...

Nakon proglašenja epidemije krzamaka: Sve više zaražene djece u TK mora na intenzivnu njegu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Broj zaraženih krzamakom (morbili) i velikim kašljem (pertussis) u Tuzlanskom kantonu i dalje raste, ali situacija nije alarmantna, jer se ne bilježi veliki porast novozaraženih, podaci su Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK.

“Prema podacima, zaključno s prekjučerašnjim danom, imamo 49 zaraženih morbilima i 15 pertussisom. U odnosu na podatke od petka, broj zaraženih morbilima je povećan za jedan, a kada je u pitanju pretussis, imamo dva nova slučaja. Nema dramatičnog rasta, što je dobro, ali niti jedan novi slučaj nije beznačajan”, kazao je epidemiolog Blaško Topalović, šef Službe za epidemiologiju ZJZ TK.

Doc. dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla, kaže da je smanjen broj djece koja se upućuju na pregled, ali ona koja dođu u većini slučajeva imaju kombinaciju respiratornog sincicijskog (RSV) i koronavirusa ili pretussisa i nekog repiratornog virusa.

“Djeca koja nam dođu najčešće zahtjevaju prijem na odjeljenje intenzivne terapije zbog težine kliničke slike, a radi se o dojenčadi do trećeg mjeseca života. Trenutno imamo oko 60 djece na liječenju, a 90 posto su djeca s respiratornim infekcijama. Najveći porast imamo kod djece oboljele od respiratornog sincicijskog virusa (RSV) i njih je trenutno 16, imamo još petero djece oboljele od pretussia i troje zaraženih koronavirusom od kojih jedno nije s područja TK”, kaže dr. Osmančević.

Podsjećamo, u petak je u Tuzli i Živinicama proglašena epidemija morbila, a pored ova dva grada veći broj zaraženih zabilježen je i u Kalesiji.