Naslovnica BIH Najmlađi budući hadžija iz Živinica ima samo 19 godina: Harun Hadžić s...

Najmlađi budući hadžija iz Živinica ima samo 19 godina: Harun Hadžić s majkom kreće na put ka Meki

Hadžić: Putujem u najboljem društvu. Ustupljena fotografija (avaz.ba)
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Lijepe vijesti stižu iz Živinica. Naime, 19-godišnji Harun Hadžić ove godine ide na hadž. Od 55 budućih hadžija iz Živinica, Harun je najmlađi. Sa svojom mladalačkom energijom i dubokom vjerom, simbolizira nadu i posvećenost mladih generacija u očuvanju i prakticiranju islamskih vrijednosti.

Velika želja

Kako je Harun kazao za „Avaz“, oduvijek je imao želju da ode na hadž, a to će mu se ispuniti ove godine.

– Koliko je bila moja želja da odem tolika je bila i očeva. On mi je platio put kako bih s majkom obavio jednu od pet islamskih dužnosti. Na ovaj daleki i najljepši put idem u najboljem društvu, sa svojom majkom – kazao je Harun.

Istakao je da je počašćen što će za koji dan krenuti put Meke i Medine i osjetiti njihov miris.

– Na tom putovanju, to znam, uživat ću maksimalno, iako trenutno osjećam i sreću i strah. Sretan sam što idem na to sveto mjesto, a ujedno me strah jer ću se prvi put susresti s malo udaljenijim zemljama, drugačije su temperature, stil življenja… Ali u svemu ovome sreća prevladava – istakao je budući hadžija za „Avaz“.

Poruka mladima

Otkrio nam je i kako su reagirali njegovi prijatelji kada su čuli da ide na hadž.

– Bili su iznenađeni jer je baš rijetkost da neko u ovim godinama ide na hadž, ali im je i drago. Poželjeli su mi sreću i podržali me u mojoj odluci. Drago im je kao da oni idu – istakao je Harun.

Mladima je poručio da čuvaju Božije granice, klone se onoga što je zabranjeno i pridržavaju svega što je dozvoljeno.

Kakvi su planovi

Dotakli smo se i planova kada se vrati s hadža. Otkrio nam je da za sada nema neke detaljne planove, ali ono što zna jeste da će tražiti posao.

– Završio sam Elektrotehničku školu u Živinicama i najvjerovatnije se neću dalje školovati, barem zasad. Zaposlit ću se – kazao nam je Harun.

(avaz.ba)