Naslovnica BIH Krila slobode se otvaraju 8. juna: Poznato koliki će im biti raspon

Krila slobode se otvaraju 8. juna: Poznato koliki će im biti raspon

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Na Golom brdu u općini Novi Grad, gdje su agresorske snage od 1992. do 1995. žestoko napadale s ciljem ovladavanja ovom kotom, ali i rejonom brda Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i BiH, izgrađena su Krila slobode, simbol odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine. Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu, koji simbolizira hrabrost, otpor i herojstvo junaka koji su odbranili ovaj grad od agresije.

Kako je kazao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, to je monument koji sliči spomenicima kakvi su nekada građeni na Tjentištu, Kozari, itd, po kojima je bila poznata bivša Jugoslavija.

Raspon Krila slobode je 25 metara, a visina je 15 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu, sa naplatnih kućica na autoputu, sa aerodroma, sa Bjelašnice, Trebevića itd. Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice kao simbola slobode dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Općina Novi Grad posljednjih godina radi na tome kako bi sačuvala od zaborava ovu lokaciju i njen značaj u periodu 1992 – 1995, u nastojanju da ovaj prostor dobije memorijal, gdje bi se na dostojanstven način mogle obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka i da bi se sve ono što se dešavalo tokom proteklog rata moglo na ispravan način pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze, rekao je načelnik Efendić.

Vrijednost samog spomenika je 540.000 KM. Planirano je nakon toga da se vrše radovi vanjskog uređenja, a u budućnosti izgradi muzej, s tim da će se taj projekat realizirati u fazama.

Ono što je važno je činjenica da je taj prostor već postao mjesto okupljanja brojnih stanovnika Novog Grada, ali i drugih sarajevskih općina. Općina Novi Grad je u proteklim godinama izvršila spajanje puta, odnosno saobraćajnice preko brda Žuč između općina Novi Grad i Vogošća. U narednim godinama predstoji uređenje saobraćajnice kako bi se izgradio kvalitetniji pristupni put. Također, Općina je u ovogodišnjem budžetu planirala sredstva za izradu projektne dokumentacije za sam put do Golog brda i onaj preko Golog brda prema Vogošći.