Naslovnica ILIJAŠ Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić boravio na važnoj konferenciji u Turskoj

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić boravio na važnoj konferenciji u Turskoj

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, na poziv Unije općina Turskog svijeta ( TDBB) protekle je sedmice boravio u Republici Turskoj, gdje je prisustvovao konferenciji za načelnike i gradonačelnike s područja Balkana, koja je održana u Istanbulu i Konyi.

Unija općina Turskog svijeta obuhvata više od 1000 općina u koju je uključeno 14 općina iz BiH, javljaju iz Općine Ilijaš.

Tokom boravka upriličena je posjeta javnim institucijama grada Istanbula i grada Konye, a cilj programa je bio razmjena iskustava iz lokalne samouprave i povećanja efikasnosti rada lokalnih javnih preduzeća, sa posebnim fokusom na rad komunalnih preduzeća i upravljanje otpadom, te prekvalifikacija i zapošljavanje u lokalnoj zajednici.

Program je bio organiziran za 22 gradonačelnika i načelnike iz šest zemalja regije Balkana, od kojih je 11 iz BiH.

Prilikom posjete gradu Konya, načelnik je imao priliku prisustvovati prezentaciji inovativnih načina sakupljanja i korištenja otpada u svrhu dobijanja energije. Upriličen je i obilazak Centra za prekvalifikaciju i edukaciju mladih, koji se po završetku školovanja pripremaju za tržište rada, što je upravo ono što nedostaje BiH.

Tokom boravka u Turskoj, načelnik Fazlić  je posjetio i centralnu istanbulsku Općinu Beyoglu, Bayrampasa, Uskudar i Zeytinburnu.
Program je realiziran uz podršku Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Autor: Nermina Durić-Kahvedžić