Naslovnica FOTO Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo dr. Emira Tanović Mikulec u posjeti Općini Ilijaš

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo dr. Emira Tanović Mikulec u posjeti Općini Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Dr. Emira Tanović Mikulec, Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo sa svojim saradnicama, dr. Almom Kadić i mr.ph. Edinom Stević, posjetila je danas Općinu Ilijaš gdje se sastala sa Općinskim načelnikom, Pomoćnicom općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti g. Sanjom Zagorac-Jozić i Pomoćnicom općinskog načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove g. Melihom Avdibegović.

Cilj sastanka je bio da se novoizabrana ministrica upozna sa organizacijskim i prostornim problemima na području Općine Ilijaš, kao i aktivnostima i planovima za naredni period kada je u pitanju oblast zdravstvene zaštite.

Opcina sastanak 2

Općinski načelnik je nakon pozdravnih riječi ukratko upoznao Ministricu da: “na području Općine Ilijaš u sastavu JU Doma zdravlja Ilijaš djeluju i Ambulante porodične medicine u Mrakovu, Podlugovima, Srednjem, Kamenici i Gajevima, te sa aktivnostima koje su obilježile prethodni period kada je u pitanju oblast zdravstvene zaštite. U prethodnoj godini, na području naše općine, počeo je sa radom Centar za mentalno zdravlje, Dijabetološko savjetovalište, 24- satna dežura punkta Hitne pomoći što je bio san građana Općine Ilijaš. Krajem februara ove godine otvorena je Stomatološka ambulanta u JU OŠ “Stari Ilijaš”.
Trenutno imamo zahtjev JU Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva za sufinansiranje nabavke ultrazvučnog aparata, što smo kroz Budžet spremni sufinansirati u iznosu od 30%.
U narednom periodu planiramo realizovati dva važna projekta, a to je: opremanje RTG kabineta. Prije dvije godine ova nabavka je ušla u finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, međutim Zavod konstanto ima probleme s procedurama oko javnih nabavki što i nama stvara poteškoće jer nikako da dođemo do RTG aparata.
Projekat nadziđivanje objekta Doma zdravlja Ilijaš i Općine Ilijaš kao jedinstvenog objekta, je  najvažniji projekat čiju realizaciju namjeravamo započeti u ovoj godini.
Potreba za prostorom, uz istovremeno rješavanje problema prokišnjavanja i redizajna objekta, opredijelila nas je na realizaciju ovog važnog Projekta.
Već smo izradili izvedbeni Projekat nadziđivanja i redizajna, skoro smo došli do dozvole za građenje. Uskoro ćemo pokrenuti postupak javnih nabavki za I fazu.
Ukupna vrijednost Projekta je cca. 1.200,000,00 KM. Tom investicijom Dom zdravlja Ilijaš bi dobio oko 500 m2 prostora, a Općina Ilijaš bi dobila multimedijalnu salu i kancelarijski prostor za rad”, rekao je Općinski načelnik g. Akif Fazlić.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo dr. Emira Tanović Mikulec je istakla da: “nesporno je da je od izuzetne važnosti da svi građani imaju jednake uvjete i zdravstvenu zaštitu.
Ove godine Budžet Ministarstva zdravstva KS iznosi 2.900,000,00 KM što je minorno za sve potrebe koje imamo. Nadam se da ćemo kroz rebalans, koji nam prethodi uspjeti povećati ovaj iznos. 2015. godinu u oblasti zdravstva treba shvatiti kao stabilizacijsku godinu. Građanima treba omogućiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, potrebne reagense i ostale potrebne usluge.
Ministarstvo će podržati sve inicijative koje je moguće realizovati i koje su prioritetne, a obzirom da je Projekat nadziđivanja objekta Doma zdravlja Ilijaš akutan, mi ćemo ga u potpunosti podržati i nastojat ćemo kroz Budžet planirati sredstva za sufinansiranje.

Dr. Kadić Alma Pomoćnica ministrice, je istakla da je “Općina Ilijaš veoma aktivna općina. Stalno dobivamo zahtjeve, upute, inicijative, imamo jako dobru saradnju i kontakte.
Mi kao Ministarstvo smo dali suglasnost za nadziđivanje objekta Doma zdravlja, i spremni smo da vidimo sve mogućnosti da iznađemo i novčana sredstva za sufinansiranje, jer građani ove Općine to zaslužuju”.

Na sastanku je bilo riječi o iznalaženju mogućnosti za otvaranje apoteke u MZ Mrakovo.
Ministrica je izrazila zadovoljstvo što ova Općina nema problema sa stručnim kadrom i istakla da je ovo prva posjeta jednoj Općini od početka mandata.

Autor: Adha Masnopita