Naslovnica BIH Meteorolozi objavili najnoviju prognozu: Stiže naoblačenje sa grmljavinom i nova promjena vremena

Meteorolozi objavili najnoviju prognozu: Stiže naoblačenje sa grmljavinom i nova promjena vremena

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Bosni i Hercegovini je u ponedjeljak ujutro, 10. juna, bilo umjereno, a u sjeverozapadnim područjima i pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Krajini je registrovana i kiša.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 17, Drvar 18, Bihać i Široki Brijeg 19, Livno 20, Bugojno 21, Mostar, Sanski Most i Zvornik 22, Doboj, Gradačac, Sarajevo-Bjelave, Srebrenica, Trebinje i Zenica 23, Bijeljina, Neum i Tuzla 24, Banja Luka 25 stepena. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 935 milibara, za 7 milibara je niži od normalnog i sporo raste.

Danas u Bosni i Hercegovini promjenljivo oblačno vrijeme sa prolazno slabom kišom ili lokalnim pljuskom praćenim grmljavinom. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. U poslijepodnevnim satima vjetar će oslabiti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 stprna.

U Sarajevu većinom umjereno oblačno. Prije podne prolazno može pasti malo kiše. Najviša dnevna temperatura zraka oko 29 stepeni.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike relativno su povoljne. Povećana naoblaka i povremene padavine, uz visoke temperature, lošije će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se pojačati tokom poslijepodneva. Poželjno je umanjiti aktivnosti, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju. Sa noćnim satima malo ugodnije.

Objavljena je prognoza do četvrtka:

Za 11. juni 2024 (utorak), u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Jači pljuskovi se očekuju u Bosni uz lokalnu pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28 stepeni.

Za 12. juni 2024 (srijeda), u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26, na jugu zemlje do 29 stepeni. 

Za 13. juni 2024 (četvrtak), u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.