Naslovnica BIH Konkretan rad: Građani FBiH će registraciju vozila obavljati brže i lakše

Konkretan rad: Građani FBiH će registraciju vozila obavljati brže i lakše

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Građani Federacije Bosne i Hercegovine će moći brže registrovati vozila, saopćili su iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA BiH).

To je omogućeno sporazumom koji su danas potpisali direktor IDEEA-e Almir Badnjević i direktor Agencije za nadzor osiguranja FBiH Ivan Luburić. Sporazumom su se obavezali na elektronsku razmjenu podataka iz evidencije o registrovanim vozilima i dokumenata za registraciju.

Osim što će građani moći brže registrovati vozilo, bit će omogućena razmjena informacija između institucija FBiH i državnih institucija. U IDEEA-i su istakli da je riječ o još jednom koraku ka digitalizaciji administrativnih usluga te su napomenuli da je digitalizacija jedan od uslova u procesu integracija u Evropsku uniju.

auto-user-sync.gif

Iz IDEEA-e su poručili da su ponosni da ovim doprinose i ostvarivanju ciljeva Ujedinjenih nacija koji se odnose na razvojne ciljeve, a kojima se tretiraju industrija, inovacije i infrastruktura. Najavili su nastavak digitalizacije.

Podsjećamo, Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine je nedavno najavilo da će ubrzati dio procesa registracije vozila koji se realizuje na šalterima ministarstava unutrašnjih poslova.