Naslovnica BIH Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Najavljeno – učinjeno, tvrdi predsjednik SDP-a BiH. Uskoro će u parlamentarnoj proceduri biti Prijedlog Izbornog zakona koalicije na državnom nivou, čijim će usvajanjem van snage biti stavljene nametnute izmjene visokog predstavnika Christiana Schmidta. Ministar pravde tvrdi – zakon će se pred ministrima naći na narednoj sjednici Vijeća ministara. U opoziciji nema optimizma. A, bliži se istek roka koji je dao visoki predstavnik da se usvoje amandmani na Ustav Federacije BiH kojim se reguliše potvrđivanje Vlade Federacije BiH. Naredna sedmica je ključna.

Iako je kraj sedmice i očekivalo se da će do danas biti u parlamentarnoj proceduri najavljene tehničke izmjene Izbornog zakona, i dalje vlada optimizam koalicionih partnera da će do usvajanja ubrzo doći.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH

“Evo da kažem, možda je i ekskluziva, mi smo kao pravi štreberi odradili opet svoj dio posla. Uradili smo tekst Prijedloga izmjena Izbornog zakona i proslijedili ga svim svojim partnerima i sada čekamo, čak su i napravljene neke komunikacije i očekujemo da vidimo kakve će reakcije biti. Naravno, treba se usaglasiti sve što je. Ogroman dio tog prijedloga koji smo poslali ustvari sadrži ono što je visoki predstavnik već nametnuo”.

Cilj je, kako tvrdi predsjednik SDP-a BiH, da zakon bude rezultat rada domaćih vlasti. Priznao je i da je ovo naročito važno predstavnicima iz RS. Da koalicija vrijedno radi na ovome, potvrdio je i ministar pravde BiH koji je već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH najavio ovo zakonsko rješenje.

Davor Bunoza, ministar pravde BiH

“Mi smo završili e-konsultacije i još uvijek smo u fazi pribavljanja potrebnih mišljenja. Teoretski, postoji mogućnost da bude taj zakon na sjednici Vijeća ministara. Postoji mogućnost da bude na sjednici iduće sedmice”.

Bunoza ističe da samo zakon koji dođe od Vijeća ministara može doživjeti uspjeh. Zbog toga je SDA-ov Prijedlog Izbornog zakona dobio negativno mišljenje.

“U čemu je razlika? Razlika je u tome da vi kada zakon ide putem Vijeća ministara, da taj zakon mora proći e-konsultacije, dakle da se uključe građani, da svi daju komentare, moraju se pribaviti mišljenja relevantnih institucija i tek onda da se sačini zakon”.

Optimizma nema u klupama opozicije, za SDA nemoguće je očekivati novo zakonsko rješenje. Jedino što bi se moglo dogoditi je da se od svih do sada predloženih zakona sastavi jedan i u prečišćenom tekstu dostavi u parlamentarnu proceduru.

Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA u PSBiH

“Jedino se može stići do kraja ovog mjeseca, odnosno do raspisivanja izbora je da se usvoji prečišćeni tekst Izbornog zakona koji bi bio kao zakon bez izmjena i dopuna, znači kao novi zakon. Sve drugo u ovakvoj političkoj situaciji koje bi tražilo usaglašavanje, odnosno dodatne razgovore po pitanju Izbornog zakona mislim da bi nas dovelo u situaciju u kojoj smo trenutno, a to je da nema dogovora”.

Kraj mjeseca rok je koji je dao Schmidt još prije godinu dana domaćim vlastima da u Federalnom paralmentu usvoje amandmane na Ustav kako se ponovo ne bi našli u situaciji kao prošli put, da se ne može imenovati Vlada Federacije BiH.

Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH

“Po meni ovaj rok koji je postavio visoki predstavnik, ja mislim da od te priče nažalost nema ništa. Ja mislim da će ostati ovako kako je to gospodin Schmidt napisao, predložio i donio. Nisam sretan zbog toga”.

Ukoliko do prvog maja ne dođe do usvajanja ovakvih izmjena, trajno će biti pravilo da za potvrđivanje Vlade Federacije BiH bude dovoljan potpis predsjednika i jednog od potpredsjenika Federacije BiH, što bi svaki naredni put moglo dovesti do preglasavanja jednog naroda, piše BHRT.