Naslovnica BIH Pacijenti opet bez terapije jer nema citostatika, evo šta kažu oni koji...

Pacijenti opet bez terapije jer nema citostatika, evo šta kažu oni koji ih nabavljaju i plaćaju

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine su jučer poslali odgovor na naš upit od ponedjeljka (22. april), koji se odnosio na nestašicu citostatika.

Iz Zavoda navode da “trenutno postoji nestašica nekoliko citostatika, a razlog je privremeni ili trajni prekid prometa lijekova na tržištu BiH od proizvođača zbog komercijalnih razloga ili reorganizacije proizvodnje, kako je objavljeno na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”.

“Na globalnom nivou također postoje nestašice pojedinih lijekova jer se i zemlje iz okruženja susreću sa nestašicom, zbog problema u distribuciji, odnosno kašnjenju u isporuci od proizvođača / dobavljača. Kao što smo ranije obavijestili na stranici Zavoda, u većini slučajeva postoje alternativna rješenja, s tim da u slučaju da ne postoji alternativa, odnosno zamjenski lijek, Zavod omogućava pacijentima pravo na refundaciju kupljenog lijeka, uz priloženu medicinsku dokumentaciju i potvrdu kliničkih apoteka da zdravstvena ustanova u tom trenutku nije imala lijek koji se nalazi u Odluci o Listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH, a koja se finansira sredstvima Fonda solidarnosti FBiH”, navode iz Federalnog zavoda.

Dodaju da “kontinuirano djeluju i poduzimaju sve mjere koje su u njihovoj nadležnosti shodno Zakonu o javnim nabavkama, kako bi osigurali dostupnost svih lijekova, koje nabavljaju za zdravstvene ustanove i pacijente kojima je odobreno korištenje lijekova”.

“Svakodnevno se komunicira sa dobavljačima i činimo sve da se nestašice što prije otklone, te je nedavno prijavljeni nedostatak nekoliko citostatika najvećim dijelom riješen i lijekovi su isporučeni u zdravstvene ustanove, a i ostatak bi trebao biti riješen u narednom periodu”, stoji u odgovoru Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.