Naslovnica BIH Hoćete li trebati ovjeravati vaše zdravstvene knjižice?

Hoćete li trebati ovjeravati vaše zdravstvene knjižice?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ako bude sve išlo po planu, građani u Federaciji BiH od polovine 2016. godine više neće morati ovjeravati zdravstvene knjižice, piše bh. novinska agencija Patria.

Federalno ministarstvo zdravstva u narednoj godini planira završiti projekt informatizacije u domovima zdravlja i ambulantama u Federaciji, koji je započet još 2012. godine. Projekt vrijedan oko 5,5 miliona eura, finansiran od Svjetske banke i Razvojne banke Vijeća Evrope, podrazumjeva da bi papirnate zdravstvene kartone od naredne godine trebali zamijeniti elektronski, a umjesto papirnih knjižica građani će dobiti elektronske zdravstvene knjižice.

Plan Federalnog ministarstva zdravstva je da ubuduće i uputnice kao i recepte građani imaju samo u elektronskoj formi.

Glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravlja Zlatan Peršić rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da će informatizacija sistema omogućiti brži, efikasniji i racionalniji zdravstveni sistem u Federaciji.

– Uvođenjem elektronskog kartona omogućava porodičnom ljekaru lakši i brži rad, uvođenjem elektronskih zdravstvenih kartica bi se ukinula obaveza redovnog ovjeravanja knjižice obzirom da bi se to radilo elektronski, a elektronske uputnice i recepti bi dodatno značajno ubrzali protok medicinskih informacija u okviru sistema te time ubrzali procedure i pacijentima omogućili bržu i efikasniju zdravstvenu uslugu – rekao je Peršić.

On je dodao da već sada u domovima zdravlja i ambulantama u kojima su uvedeni elektronski zdravstveni kartoni postoji brži protok pacijenata, piše Patria.