Naslovnica KOLUMNE Gospodine Divjak, zašto ste prolazni?

Gospodine Divjak, zašto ste prolazni?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Poštovani gospodine Divjak,

 

pišem Vam pismo koje nećete dobiti i koje bi trebalo biti u više primjeraka, kao neko rješenje sa suda, jer se najmanje obraćavam Vama, a Vi ste razlog obraćanja. Da ne okolišam, što naš narod kaže: ” Odmah u kost”,  što ste prolazni? Ako se pitate otkud riječ prolazni, evo da objasnim. Vala i niste zaslužili da Vas zovu na obilježavanje 23. godišnjice od osnivanja Armije BiH. Šta ste Vi? Ko ste Vi? Jedan od prvih generala ARBiH, danas u penziji? Ma dajte, zar zaista mislite da ste bitni, nikako… Poziv koji Vam nije upućen je samo mala sitnica šta sve već mogu da urade za vas, kad’ Vam kažem. Zar mislite da je bitnije to što se ruši stav o borcima, stav kojim se stavljaju Rasim Delić, Nedžad Ajnadžić,  Atif Dudaković, Mehmed Alagić, Stjepan Šiber, Mustafa Hajrulahović i Vi u nisku poziciju od toga što je Maca u ” Parovima” napravila scenu? Šalite se! Baš danas idem Štrosmajerovom, pročulo se da je Maca glavna, brani nam ugled Sarajeva, je l’ da? Pa se pitam, hoće i Maca biti zaboravljena kao Vi? Hoće li Maca biti prolazna? Nadajte se! Maci će da traže autogram (da da), pa će da se slikaju sa njom, pa će da je zovu kao počasnog gosta, Maca ja heroj, a šta ste Vi? Vas neće da bude nigdje. Treba dati Maci glas u ” Parovima”, šta će borcima posao, šta će njihovoj djeci budućnosti? E moj generale…

Nekidan čujem špekuliše se oko toga šta novinari pišu i kaže pišu ono što im se traži i ja Vam tako uzmem da ” prošnjuham” par portala neću li naić’ na ova pitanja o kojima napisah ove redove i nema, pa nema. Šta ću, odem ispratim Vam ja tako šta je uradio sin Cece, muž one dame što su joj, da izvinete, gaćice ostale kod nekog, nasekirah se pravo. Pa skontah, rekoh Boga ti, kome je bitno što niste pozvani na godišnjicu obilježavanja, što je to prošlo kao da se nije ni desilo, kad sljedeće godine nećemo ni obilježavati i zaboravljati i zaboravljati dok nam opet, ne daj Bože, ne zatrebate.

 

S poštovanjem, #nikobitan.

 

Tekst je satiričnog značenja.  Satira je književni oblik u kojem se kritički ismijava pojedinac, grupa, država ili vlast. Često je korištena kao sredstvo političke borbe. Satira je vrsta komedije koja kritizira neke pojave ili karaktere.