Naslovnica FOTO Održana promocija knjiga autora Muhameda Mahmutovića

[FOTO] Održana promocija knjiga autora Muhameda Mahmutovića

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Večeras je u realizaciji BZK ” Preporod” općinsko Društvo Ilijaš i JU”KSC” i Radio Ilijaš održana promocija knjiga književnika Muhameda Mahmutovića.

Gosti promotori su bili prof. dr. Safvet Halilović, književnik Hadžem Hajdarević i Asmir ef. Salihović.

Evo nas opet sa Muhamedom Mahmutovićem, bosansko-hercegovačkim piscem kojeg pamtimo po njegovim romanima “Pokošeni cvjetovi Krajine” i ” Inat bosanskog goluba”, koji izazvaše veliku pažnju čitalaca kako u Bosni i Hercegovini tako i u dijaspori.

Novim romanima “Pacijent”, “Tihe likvidacije” i “Inat bosanskog goluba” autor odvodi čitaoca u nepregledni lavirint istinitih događaja, da bi poslije kraćeg lutanja tim lavirintom doživio pravo svanuće ili rasplet sa jasnim završetkom iza koga ne ostaje ništa osim gole istine.
Muhamed Mahmutović je profesionalni je novinar i pisac, rođen u Krakači kog Cazina.
Od 2000. godine živi u Švedskoj i radi kao dopisnik “Dnevnog avaza”, a kao freelance novinar je prisutan u nekoliko medija koji izlaze u Skandinaviji.

Stalni je saradnik časopisa za naučnu i kulturnu afirmaciju Bošnjaka “Novi horizonti” i dugogodišnji kolumnista najčitanijeg bošnjačkog web-magazina Bošnjaci.net. Član je redakcije magazina Diwan, koji izlazi u Luksemburgu na bosanskom, francuskom i njemačkom jeziku.
Njegove radove su objavljivali brojni časopisi sa područja bivše Jugoslavije, prenosi ih velik broj web-portala, a napravio je i nekoliko priloga za Radio i Televiziju.

Član je Bošnjačkog Akademskog Foruma (BAF). Njegov prvi roman Pokošeni cvjetovi Krajine, dobio je velike pohvale od stručnih krugova. Prvi izdanje je razgrabiljeno za vrlo kratko vrijeme. Drugi roman Inat bosanskog goluba doživio je još veći uspjeh i samo nakon četiri mjeseca odštampano je drugo izdanje. U prezentiranim romanima pisac sluša ljudske priće i zapisuje sjećanja i događaje od 1992 -1995 god. 

Narod koji nema sjećanje predodređen je da mu se ponovi historija…

Hvala našem Muhamedu Mahmutoviću što kroz pisanu riječ otkida od zaborava historiju Bošnjaka. Čestitamo mu na potpisanom ugovoru da se pet njegovih romana prevede na Turski jezik.

Hvala dragim ilijašanima koji su prisusutvovali ovom kultunom događaju i odvojili malo vremena za našu pisanu riječ.

Tekst i foto: Safija Mešetović