Naslovnica BIH Igmanskom maršu pridružili se i ilijaški antifašisti

[FOTO] Igmanskom maršu pridružili se i ilijaški antifašisti

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Šest stotina antifašista danas je pješačilo od Hadžića do Velikog polja na Igmanu u znak sjećanja na 73. godišnjicu čuvenog Igmanskog marša, jednog od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon dolaska blizu 600 učesnika marša, delegacije boračkih udruženja iz Beograda, Užica, Bajine Bašte, Makarske, zatim delegacije iz Slovenije, delegacija SABNOR-a Kantona Sarajevo, položile su vijence i cvijeće na  spomen obilježju pripadnicima Prve proleterske brigade koja je 28. januara 1942. godine, krećući se prema slobodnoj teritoriji u Foči, stigla do ovog mjesta na planini Igman.

Učesnici “Igmanskog marša” su jutros uz zvuke partizanskih pjesama, zastave bivše Jugoslavije, slike Josipa Broza Tita i transparente s porukom “Druže Tito mi ti se kunemo”, kao i zastave SUBNOR-a i državne zastave BiH, iz mjesta Hadžići kod Sarajeva pješice krenuli ka Velikom polju na Igmanu.

U maršu su učestvovali ljudi iz raznih krajeva BiH i susjednih zemalja, pripadnici svih generacija, od najmlađih, tinejdžera, omladinaca, do najstarijih antifašista. Jutros su, prije polaska, na spomenik na Brezovači položili vijence i cvijeće te su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast borcima-partizanima poginulim u Drugom svjetskom ratu koji su pokopani na tom mjestu.

Prema riječima organizatora, mnogo učesnika je do Igmana došlo autobusima jer zbog starosti ili bolesti nisu u stanju učestvovati u maršu.

Predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić kazao je da današnjem obilježavanju na Igmanu prisustvuje nekoliko hiljada građana iz svih zemalja regije i šire.

Obilježavanje Igmanskog marša organizira Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo u saradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (ABNOR) Hadžići.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.  Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.