Naslovnica FOTO Da li ste posjetili Bijambare?

Da li ste posjetili Bijambare?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Zanimljivo je da i sami građani Bosne i Heregovine ne znaju da nabroje baš mnogo turističkih destinacija naše lijepe BiH,  iako posjedujemo kulturu koja zaista obiluje različitostima.

Časopis National Geographic Traveler, objavio je svoje izdanje “Best od World list” sa 20 destinacija, te jednom bonus destinacijom po odabiru čitatelja, koje bi obavezno trebalo posjetiti u 2014. godini. Izbor se temelji na kriterijima kao što su autentičnost, kulturno bogatstvo, održivost, kao i pozicija na turističkoj karti putnika. Eh, pa mi Bosanci smo  takvi ljudi da vrlo često ne vjerujemo u svoje kvalitete sve dok nam neko ko nam je stranac  to lično i ne potvrdi.

Vjerovatno ćete se za jedan od sljedećih vikenda zapitati gdje ići. Mi vam ovaj put predlažemo   prirodnu  rijetkost  Bijambarsku pećina koja je jednim dijelom otvorena za posjetioce. Bijambarsku pećinu čine tri speološka objekta: Gornja Bijambarska pećina, Srednja Bijambarska pećina, koja se sastoji od četiri dvorane koje su bogate pećinskim ukrasima. U četvrtoj dvorani, koja je i najveća, nalaze se brojni stalaktiti i strop je prekriven nakitom. Po ukrasima, koji su raznovrsni po obliku i veličini, ova pećinska dvorana je jedna od najljepših u BiH.

10601282_10152668042940786_1261264979_n

Bijambare su zakonom zaštićeno područje od strane Sarajevske županije, i to zaštićeno područje pete kategorije odnosno zaštićeni pejzaž. Nalazi se desno od magistralne ceste Sarajevo – Tuzla uz rub Nišićke visoravni između sela Nišići i Krivajevići i administrativno pripada ilijaškoj općini.

Glavna pećina je dosta velika, i njena dužina iznosi 420 m (duž glavne staze, bez sporednih staza), sa 4 velika hodnika čiji prečnik doseže i do 60 m, a koji su visoki i preko 30 m. Jedan od hodnika (zadnji), se zbog svoje impresivne veličine najčešće naziva “koncertna dvorana“. Pećina je bogata oblicima pećinskog nakita kao što su stalaktiti, stalagmiti, draperije, bigrene kade, stubovi i slično. Trenutno je nastanjena kolonijom šišmiša i cvrčaka, a moguće je naći i druge stanovnike. 

Relativna blizina glavnih administrativnih, industrijskih i turističkih centara i planiranog Evropskog autoputa (korridor Vc), turistička tradicija i prirodna ljepota, ovu lokaciju čine posebno interesantnom za sve posjetioce, od djece školskog uzrasta do građana u potrazi za odmorom, od stranih turista pa do istraživača iz različitih oblasti nauke.

Sponzor kategorije: Restoran Club DIANA Ilijaš