Naslovnica OBRAZOVANJE Studentski poslovi: Koliko su korisni, kako ih pronaći i šta raditi kao...

Studentski poslovi: Koliko su korisni, kako ih pronaći i šta raditi kao student?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Studentski život zna biti komplikovan i težak. Koliko god studentski dani bili zanimljivi jer stičemo znanje, toliko su i teški jer pored fakulteta mnogi studenti žele da zarađuju za svoje potrebe. Danas je jako teško naći posao kao student, prvenstveno jer zakon ne dopušta zaposlenje i fakultet.

Vremenom se zakon promjenio. U Bosni i Hercegovini donesena je dopuna Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima. Ove dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da direktno potpišu ugovor o obavljanju povremeno-privremenih poslova. Riječ je o sezonskim poslovima za koje nisu sistematizovana radna mjesta kod samog poslodavca i iz perspektive studenta ovo će studentima omogućiti da steknu određena radna iskustva, obezbijede određenu finansijsku korist, dok će poslodavcima omogućiti da dođu, posebno u sezoni i mjestima gdje su sezonski poslovi izraženi, do radne snage za ove poslove.

Studentske poslove moguće je pronaći na mnogim stranicama za zaposlenje studenata, gdje se nalaze oglasi za poslove. To su najčešće stranice kao što su: Studomat, hoću.ba, Student.time i slično.

Poslovi koji se najčešće nude studentima su sljedeći:

  • Rad u ugostiteljskim objektima
  • Održavanje stranice i uređivanje
  • Promocije
  • Rad na recepciji hotela, teretane
  • Digitalni marketing (rad od kuće)
  • Poslovi van BiH

Studenti imaju mogućnost rada i zarađivanja te sticanja radnog iskustva uz mnogobrojne poslove. Nekada su poslovi isplativi i mogu donijeti dovoljno zarade, nekada to budu manje dnevnice. Studenti koji nisu još uvijek pronašli posao, stranice koje smo naveli daju mogućnost zaposlenja i pronalaska posla.