Naslovnica BIH Zeničani najviše umiru od zagađenog zraka: Alibegović o strašnim posljedicama

Zeničani najviše umiru od zagađenog zraka: Alibegović o strašnim posljedicama

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ono sa čime se borimo u ovom periodu godine jeste zagađen zrak u brojnim gradovima širom Bosne i Hercgovine. Najsloženija situacija je u Lukavcu, Tuzli, Sarajevu i Zenici.

Danas je u Zenici indeks kvaliteta zraka 229, te je okarakterisan kao vrlo nezdrav.

Naša Merima Gosto je u Zenici razgovarala sa Zlatanom Alibegovićem, predsjednikom Eko foruma.

Alibegović je upozorio kako je stanje loše već danima i da je trenutno veoma nezrela situacija kada je u pitanju zagađenost zraka.

Izlazak iz kuće treba izbjegavati koliko god je to moguće. Mi smo prvi u Evropi po broju oboljelih i umrlih od posljedica zagađenog zraka. Veliki broj građana redovno umire od posljedica zagađenja zraka. Prvenstveno je na udaru respiratorni sistem, tačnije pluća i grlo, gdje građani obolijevaju od bronhitisa, astme, te raka pluća koji je veoma raširen – istakao je.

Alibegović je naveo kako je u opasnosti i dječija populacija, čiji se organizam ne može izboriti sa ovako visokim stepenom zagađenosti zraka.

Veliki broj djece obolijeva od astme u Zenici. Jednostavno, ne možete spriječiti da prašina prodire u pluća. Također, jedemo i hranu koja je zagađena prašinom i ostalim nezdravim hemikalijama koje su kancerogenog tipa. Između ostalog, izazivaju i genetske promjene, što znači da građani Zenice moraju biti na oprezu i ne izlagati se zagađenju – savjetuje Alibegović.

(Mehmed Sultanović/hayat.ba)