Garden centar SEMINA Ilijaš Malešici Caffe pizzeria i centar Ilijaš

Vježbanjem do dobrog zdravlja

Autoskola Velic Ilijas BP Merol Podlugovi Ilijas Pekara Gold Podlugovi Mehdijano Bijambare

   

Odavno je poznato da aktivan život, bavljenje sportom, svakodnevna vježba i drugi oblici fizičke aktivnosti pospješuju zdravlje, i da su plivanje, trčanje i vožnja biciklom, u kombinaciji sa zdravom prehranom, svakako bolji izbor od izležavanja i ljenčarenja.  Svako ima neki cilj koji želi postići vježbanjem. Nekome je cilj izgradnja lijepog tijela, drugima rekreacija, dok neki imaju cilj da smanje kilažu. No, glavna je motivacija koju imamo.

Vježbanje je snažan antidepresiv koji potiče mentalno zdravlje. Vježbanjem u trajanju od 30 minuta na dan 3-5 dana u sedmici, značajno popravlja simptome depresije. Manjak fizičke aktivnosti jedan je od najčešćih faktora rizika od srčanih oboljenja. Vježbanje jača srce, a samo zdravo srce može lakše pumpati krv kroz organizam. Preporučuje se da se svaki dan bavite nekom sportskom aktivnošću minimalno 30 minuta.

Ako i nakon 30 minuta vježbanja dnevno ne uspijevate regulirati ili održati tjelesnu težinu, možete produžiti trening na 60 minuta dnevno.

Bilo koji oblik fizičke aktivnosti svakako zaslužuje prednost nad foteljom i gledanjem TV-a. Međutim, ne treba pretjerivati sa treninzima. Umjereno vježbanje ostavlja na tijelo i zdravlje puno bolji učinak od pretjerivanja s napornim i rigoroznim vježbama.

Mesnica Sabanac Mjesto za reklamu