Naslovnica BIH Zvaničnici Kantona Sarajevo obilježili 2. maj: ‘Mi ćemo se uvijek sjećati heroja,...

Zvaničnici Kantona Sarajevo obilježili 2. maj: ‘Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca’

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, te Dana Općina Centar i Stari Grad, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, navedenih općina, boračkih i nevladinih udruženja i organizacija danas su položile cvijeće i odale počasti na šehidskom mezarju “Kovači” – na centralnom nišanu Bosanskom šehidu i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, u okviru obilježavanja Bitke za odbranu Predsjedništva Republike BiH koja se dogodila na današnji dan prije 32 godine.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je tom prilikom izjavio novinarima da je 2. maja 1992. godine bila jedna od najznačajnijih bitaka, te da je tog 2. maja odbranjen grad Sarajevo i država Bosna i Hercegovina.

“Drugog maja bila je jedna od odsudnih bitaka, kako političkih tako i vojnih. Neprijatelj i agresor namjeravao je da zauzme Predsjedništvo i komunikacijske centre. Odbranili smo se u veoma organizovanoj akciji. Onima koji hoće da pričaju o revizionizmu poručujemo, mi smo pobijedili, bili smo na pravoj strani historije u borbi protiv fašizma. Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca. Ovdje je naše sveto mjesto, ovdje leže 1503 šehida i poginula branitelja. Životi koji su položeni u temelje države ne smiju biti uzaludni, kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava”, kazao je Osmanović.

Sekretar Udruženja “Zlatni ljiljani” Zijad Hasečić kazao je da uime Saveza odaje počast svim onim koji su dali živote za BiH ili dijelove tijela, svima onima koji su umrli nakon završetka agresije na BiH kao i svim herojima i braniteljima BiH.

“Borba za Predsjednišvo je ustvari bila ključna borba za odbranu države BiH. U BiH nije bio rat, u BiH je bila agresija, odnosno napad na BiH”, kazao je Hasečić.

Bitka u kojoj je odbranjeno Sarajevo 2. maja 1992. godine, poznatija kao Bitka za Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine, bila je presudna za odbranu glavnog grada, ali i za odbranu nezavisnosti i cjelovitosti države Bosne i Hercegovine. Bila je to prva, velika bitka za glavni grad BiH, a plan agresora, odnosno snaga bivše JNA potpomognutih paravojnim formacijama, bio je da zauzmu Predsjedništvo RBiH i eliminišu tadašnje državno rukovodstvo.

Nakon Kovača položeno je cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Delegacije će u toku dana položiti cvijeće i na groblju Lav te mezarjima Stadion i Vlakovo.