Naslovnica BIH Zastava BiH se zavijorila na brdu Hum iznad Sarajeva u čast obilježavanja...

Zastava BiH se zavijorila na brdu Hum iznad Sarajeva u čast obilježavanja Dana nezavisnosti

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Podizanjem zastave na brdu Hum iznad Sarajeva i intoniranjem himne započelo je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, dogradonačelnik Samir Avdić, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić te ostali predstavnici kantonalne i općinske vlasti.

Članovi Predsjedništva BiH ovog puta nisu prisustvovali svečanosti na Humu iz razloga što danas borave u Turskoj gdje će učestvovati na Diplomatskom forumu u Antaliji.

Nakon podizanja zastave na Humu, planirano je odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen-obilježju Vječna vatra, potom na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva te Velikom parku.

Građani Bosne i Hercegovine su 29.februara i prvog marta 1992. godine izlaskom i izglasavanjem nezavisnosti Bosne i Hercegovine zaokružili i vrhunac društveno-političkog razvoja svoje domovine.

Na referendum je izašlo 2.073.568 glasača, a 99,7 posto je odgovorilo da je za “suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”. Na referendum je izašlo oko 64,31 posto građana s pravom glasa.

Rezultati referenduma su u Parlamentu Bosne i Hercegovine prihvaćeni 6. marta 1992. godine.