Naslovnica IZDVOJENO Zajednički sastanak Općine Ilijaš i FGU: Završeno izlaganje za šest katastarskih općina

Zajednički sastanak Općine Ilijaš i FGU: Završeno izlaganje za šest katastarskih općina

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za imovinsko – pravne poslove, geodetske poslove i katastar Nizama Mališević boravili su u službenoj posjeti Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove, gdje su održali sastanak sa direktorom Uprave Željkom Obradovićem i njegovim pomoćnicima. Sastanak je organizovan povodom uspostave katastra nekretnina na području općine Ilijaš pri čemu je tokom 2023. godine putem zajedničkog finansiranja završeno izlaganje za šest katastarskih općina. Nadalje slijedi prijenos podataka u zemljišnu knjigu i uspostava vlasništva za predmetne katastarske općine.

“U toku 2023. godine proveden je postupak izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta na javni uvid za katastarske općine Čemerno, Srednje, Ozren, Rakova Noga, Taračin Do i Visojevica. Projekat je proveden zajedničkim ulaganjem Općine Ilijaš i Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove, a vrijednost istog iznosila je 200.000,00 KM. Projekat je uspješno realizovan što je rezultiralo izdavanjem Potvrde o stupanju na snagu tehničkog podatka za navedene katastarske općine. Napominjemo da je Projekat realizovan u planiranom roku te da su podaci postali operativni sa početkom novembra 2023. godine. Uspostava/zamjena zemljišne knjige za izložene katastarske općine je sljedeći korak koji je potrebno realizovati, a o čemu je na radnom sastanku razgovarano, te doneseni određeni zaključci koji će predstavljati smjernice za postupanje u narednom periodu. Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove još jednom je pohvalio rad Općine Ilijaš glede aktivnosti koje su vezane za zemljišnoknjižnu administraciju i naglasio da je podrška općinskom načelniku i Općini Ilijaš u projektima koji su vezani za geoprostorne podatke neupitna kada je u pitanju institucija na čijem se čelu nalazi”, kazala je pomoćnica načelnika u Službi za imovinsko – pravne poslove, geodetske poslove i katastar Nizama Mališević.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim aktivnostima koje su u djelokrugu Službe za imovinsko – pravne poslove, geodetske poslove i katastar, a realizacija svih projekata i aktivnosti će zavisiti od općinskih kapaciteta i koordinacije FGU i Općine.

(radioilijas.ba)