Naslovnica BIH Inspekcija zabranila uvoz napitka Prime Ice Pop u BiH

Inspekcija zabranila uvoz napitka Prime Ice Pop u BiH

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Federalna sanitarna inspekcija je danas u Rajlovcu, Mjestu carinjenja, zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 1.596 komada napitka Prime Ice Pop Hydration porijeklom iz Velike Britanije.

Konkretno zabrana se odnosi na piće Prime Ice Pop Hydration, s obzirom da se na tržištu mogu naći i drugi okusi.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na MC Rajlovac – Sarajevo, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara informacijama koje su date krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem komzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

“Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklarisan, što je u suprotnosti s članom 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe (‘Službeni list SFRJ’, broj: 53/1991) te članovima 12., 13., 18. i 20. Zakona o hrani, te se kao takva pošiljka ne može uvesti niti staviti u promet. Također, ispitani uzorak Prime Ice Pop Hydration 500 ml ne odgovara članu 15. tačka 1. i članu 17., Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani (‘Službeni glasnik BiH’ , broj 68/13)”, navode iz federalne inspekcije.

Zbog toga je uvoz kontrolisane pošiljke zabranjen, te je naređeno njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.