Naslovnica +OSTALO Vrtići i škole u Federaciji BiH stupaju u štrajk upozorenja

Vrtići i škole u Federaciji BiH stupaju u štrajk upozorenja

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Glavni razlog štrajka jeste solidarnost s kolegama s Unsko-sanske županije koji su u generalnom štrajku zbog višemjesečnog ugrožavanja radnog pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa radnika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

U srijedu, 16. septembra 2015. godine stupa štrajk upozorenja u svim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Federacije Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine.

Glavni razlog štrajka jeste solidarnost s kolegama s Unsko-sanske županije koji su u generalnom štrajku zbog višemjesečnog ugrožavanja radnog pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa radnika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na području USŽ.

Štrajk će trajati od 11 do 13 sati, javlja N1.

Zahtjevi:
– Redovne ispalte plaća i naknada koje nemaju karakter plaća;
– Isplaćivanje dugovanja iz 2015. godine
– Isplaćivanje dugovanja na ime naknada koje nemaju karakter plaća iz 2012, 2013 i 2014. godine
– Isplate potraživanja po izvršnim sudskim presudama
– Vraćanje dječijih vrtića na proračun USŽ
– Stavljanje van snage Nacrta zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju usvojenog na sjednici Skupštine USŽ 7. vljače 2012. godine.
– Prebacivanje financiaranja obrazovanja na razinu FBiH
– Izjedačavanje porodiljnih naknada za sve koje primaju plate iz proračuna USŽ
– Poštivanje Zakonom odnosno Kolektivnim ugovorom predviđenog načina obračuna minulog rada pomoćnom osoblju zaposlenom u obrazovanju
– Depolitizacija obrazovanja
– Ukidanje opisnog ocjenjivanja u II i III razredu devetogodišnjeg obrazovanja.

Ovom štrajku, pridružuju se predsjednici županijskih odboda Sindikata, a bit će dostavljena resornim ministarstvima, kao i povjerenicima sindikalnih podružnica. Provođenje odluke zaduženi su predsjednici sindikalnih podružnica, odbora i predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.