Naslovnica BIH Vozači, oprez: Veliki problemi u saobraćaju, evo na kojim dionicama

Vozači, oprez: Veliki problemi u saobraćaju, evo na kojim dionicama

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Zbog povremeno intenzivnih sniježnih padavina usporeno je saobraćanje, posebno na dionicama preko pojedinih planinskih prevoja, gdje je za sve, a posebno za teretna vozila, obavezna odgovarajuća zimska oprema (zimske gume, lanci).

Već su evidentirani zastoji za teretna vozila na putevima Kupres-Šuica i Bugojno-Rostovo zbog neodgovarajuće zimske opreme.

Zimske službe su na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali na dionicama sa intenzivnim padavinama ipak ima snijega na cesti, a mjestimično i poledice.

Izdvajaju se putevi: Priluka-Glamoč-Mliništa, Ključ-Bosanski Petrovac i Turbe-Karanovac, kao i prevoje Makljen (Prozor-GornjiVakuf-Uskoplje) i Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar).

U ostatku BiH saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozorava se i na povećanu opasnost od odrona na brojnim dionicama.

Zbog učestalih odrona izdvajaju se putevi: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most iz pravca Ključa, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog zimskih uvjeta vožnje u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Pojačan je promet vozila i duga je kolona na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta, saopćeno je iz IC BiHAMK-a.