Naslovnica ILIJAŠ Vodostaji rijeka u porastu

Vodostaji rijeka u porastu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nakon obilne kiše koja je počela intenzivnije padati u nedjelju u popodnevnim satima, vodostaji rijeka i potoka u Kantonu Sarajevo su narasli, a nekim naseljima prijete i poplave. Na području općine Ilidža je, kako su mještani prijavili, voda već došla do nekih kuća, jedna porodica je evakuisana.

“Imali smo dojavu i iz Gornjeg Hotonja da se izlio nabujali potok i da je ugrožen jedan lokalni put. Također su zvali iz Starog Ilijaša i rekli da su im ugrožene neke kuće”, kažu u Civilnoj zaštiti KS.
Zdravko Barić, pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš kazao je da je problem u Starom Ilijašu zatrpani odvodi i voda nema kud da ode nego prijeti da poplavi kuće. Prijavljeni su problemi i u Ljubnićima i na području Bioče. 
U porastu su vodostaji Željeznice, Zujevine, Bosne te ostalih rijeka i potoka, ali kažu da se veći vodotoci nisu izlili i da još nije kritično, odnosno da trenutno nema opasnosti da će se izliti.
Ekipa Civilne zaštite Ilijaš je u pripravnosti i spremna izaći na teren ako se pojavi problem.
Topljenje snijega i kiša su obilježili protekla dva dana, a slično vrijeme zadržat će se tokom cijele sedmice.
Ove sedmice možemo očekivati uglavnom kišu i ponegdje snijeg. Padavine će biti koncentrisane uglavnom na jugu zemlje, te sjeverozapadu i jugozapadu Bosne i Hercegovine.

Intenzitet padavina bit će veći nego što je zabilježeno proteklih dana.

“U srijedu možemo očekivati znatno jače padavine, od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a krajem sedmice možemo očekivati smanjenje intenziteta, od 5 do 20 litara po metru kvadratnom u 24 sata”, rečeno je iz FHMZ-a.