Naslovnica BIH Visoko: Zabranjuje se saobraćaj za sva vozila na dijelu od zgrade Pošte...

Visoko: Zabranjuje se saobraćaj za sva vozila na dijelu od zgrade Pošte do Kožarskog mosta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Na 40. sjednici Gradskog vijeća Visoko, održanoj u četvrtak, usvojen je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama na području Grada Visoko. Izmjene su usvojene radi unapređenja sigurnosti pješaka i regulacije saobraćaja u užem gradskom području.

Piše: Naim K.

U članu 12. Odluke dodaje se novi dio koji zabranjuje saobraćaj za sva vozila na dijelu od zgrade Pošte do Kožarskog mosta, izuzev vozila hitnih službi. Brzina kretanja u ovim ulicama, u periodu zabrane, ne smije biti veća od brzine hoda i to se odnosi na bicikla, mopede i električna balansirajuća prijevozna sredstva. Kontrolu brzine i isključenje iz saobraćaja vrše nadležni policijski organi.

Razlozi za donošenje izmjena:

Član 16. Odluke: Ovaj član sada obuhvata zabranu saobraćaja i na dijelu od zgrade Pošte do Kožarskog mosta, izuzev vozila hitnih službi. Ova izmjena je predložena na osnovu inicijative Centra društvenih inicijativa Setup i neformalne grupe građana naselja Prijeko i MZ Centar Visoko, s ciljem unapređenja sigurnosti pješaka.

Član 56. Odluke: Ovaj član je izmijenjen kako bi se ukinula zabrana obučavanja kandidata u upravljanju motornim vozilima na određenim ulicama u užem gradskom području, s obzirom na to da ista zabrana nije nikada u potpunosti zaživjela.

Nove regulacije će značajno uticati na sigurnost pješaka i smanjiti rizik od saobraćajnih nesreća u centralnom dijelu grada.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba