Naslovnica BIH Večeras mubarek noć Lejletul-regaib: Noć želja, dova i nade

Večeras mubarek noć Lejletul-regaib: Noć želja, dova i nade

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Po islamskom kalendaru večeras je (prvog četvrtka u mjesecu Redžebu) jedna od odabranih noći “Lejletul regaib”, noć dova, želja i nade. Na osnovu islamskog učenja ovo je dan koji u osnovi predstvlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Lejletul Regaib je noc kad je Amina majka Poslanikova s.a.v.s. zanijela Muhammeda s.a.v.s. Lejletul Regaib uvijek pada u isti dan a to je u Cetvrtak uoci Petka 3 Redzeba.

– Ko bude proveo jednu noć Redžeba u ibadetu i postio taj dan Allah će ga nahraniti džennetskim plodovima, stoji u jednom od hadisa (predaji Muhammeda a.s.) Takodje se kaže da je Resulullah rekao da ga je Dzibril-Emin obavjestio da ko prvog četvrtka u mjesecu Redžebu klanja akšam, pa potom dvanaest rekata nafile namaza, učeci na svakom rekatu fatihu i sure ehad i poslije svaka dva rekata preda selam, Allah će ga sačuvati kaburksog azaba i njegovu porodicu.

Prvi i početni fizički oblik u kome se javlja duša Muhammed a. s. – onaj sićušni zametak fetus. težak nekoliko grama u utrobi hazreti Amine predstavlja veliku blagodat, jer su se tada otvorila vrata Allahovog rahmeta, otvorile su se džennetske riznice koje su do te noći skrivale neizmjerne darove čovječanstvu. A ova noć je dala  Allahu najvećeg  pomagača i borca za vjeru islam. Čista i nježna ljubav hazreti Amine i Abdullaha poklonila je ljudima budući Uzor u svemu. 

Dzamija Ilijas

Mubarek dani i noći predstavljaju odabrane vremenske periode koji, prema islamskom učenju, imaju značajniju vrijednost od drugih vremena. Za neke dane i noći i njihove izuzetne vrijednosti postoji izravna potvrda u Kur’anu i vjerodostojnim Poslanikovim a.s. hadisima. Ti dani i noći su usko vezani za značajne događaje u povijesti islama i odraz su velike Božije milosti ljudima. Vrata Božije milosti su uvijek otvorena, a posebno u tim danima i noćima. U većini mubarek dana i noći preporučuje se dobrovoljni ibadet (namazi, post, dove, zikr, učenje Kur’ana).

Lejletur-regaib, noć koja je početkom mjeseca redžeba, prikladno je vrijeme da se ukaže na vrijednost mjeseca redžeba i da se prouči Vjerovjesnikova a.s., dova koja glasi:

“Allahumme barik lena fi redžebe ve šabane, ve belligna ramadane.”
(Allahu naš, podari nam bereket u redžebu i šabanu i podari nam da dočekamo ramazan)

*Nafila koja se klanja povodom Lejletu-l -regaiba*

Za ovu noć vezana je i posebna nafila koja se klanja nakon jacija-namaza.
Sastoji se od dvanaest rekata. Selam se predaje nakon svaka dva rekata.

Nijet za ovu nafilu je:

“Nevejtu en usallije lillahi teala salate lejleti rregaibi,
edaen mustakbilel kibleti, Allahu ekber”