Naslovnica FOTO Uspješno održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Ilijašu (FOTO)

Uspješno održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Ilijašu (FOTO)

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Crveni križ Općine Ilijaš u saradnji sa Zavodom za transfuziju Sarajevo organizovao je danas još jednu izuzetno uspješnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u svojim prostorijama.

Ovo je tradicionalna akcija u februaru povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana Općine Ilijaš.

Eldar Šehić, predsjednik Mladih Crvenog križa Ilijaš i sam je dobrovoljni davalac krvi.
– Pretežno svi mladi koji su u mogućnosti odazivaju se akcijama. Imamo oko 30 aktivnih mladih volontera, s tim da imamo više volontera koje pozivamo kada su u pitanju akcije kao što je bio slučaj kada su u pitanju majske poplave. Organizujemo svake godine posjetu animatora iz Zavoda za transfuziologiju u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu i mnogi učenici odazivaju se nakon toga i daruju krv. Davanje krvi je humana stvar jer se ta dragocjena tečnost može proizvesti samo prirodnim putem, odnosno samo je čovjek može proizvesti. Ja sam darovao krv već 12 puta i nisam nikada doživio bilo kakve negativne stvari, tako da ako je osoba zdrava ne postoje prepreke da daruje krv, poručio je Eldar Šehić. 

Ahmed Velić darivalac je krvi dugi niz godina, osim koristi za zdravlje ističe da mu je najvažniji humani aspekt i da krv daje svaka tri mjeseca, a do sada je na akcijama krv darovao 80 puta i preporučuje svima da se odazovu akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

Ismet Trebo dobrovoljni je davalac krvi od svoje 17 godine, kaže da je stekao mnoge prijatelje dobrovoljne davaoce krvi te je izuzetno zadovoljan radom Crvenog križa Općine Ilijaš.

Do 14:00 sati prijavljeno je 66 darivaoca, a njih 44 su mogli darovati kapi koje život znače.

Autor: Nermina Durić-Kahvedžić