Naslovnica IZDVOJENO Upriličena svečana dodjela Ugovora o stipendiranju za 377 učenika i studenta

Upriličena svečana dodjela Ugovora o stipendiranju za 377 učenika i studenta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U okviru programa Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH u kino sali Ilijaš održana je Manifestacija dodjele ugovora o stipendiranju. Dodijeljeno je 377 ugovora o stipendiranju i to za 226 učenika i 151 studenta. Jedan od prioriteta Općine Ilijaš jeste ulaganje u obrazovanje i mlade ljude.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da je ponosan što se na Dan općine dodjeljuje značajan broj stipendija.

„Ovo je najljepši način da obilježimo ove datume upriličimo potpisivanje Ugovora o stipendiranju studenata i učenika. Dodijeljeno će biti 377 ugovora, 226 učenika i 151 student. Osim ovih stipendija koje obezbijeđujemo, mi obezbijeđujemo i stipendije za treći ciklus. Ovi ugovori prelaze preko 420.000 KM koji su obezbijeđeni Budžetom Općine Ilijaš. Posebno mi je drago što nagrađujemo naše učenike i studente koji su postigli zavidne rezultate. Fond tih nagrada je preko 7.000 KM“ rekao je načelnik Fazlić.

Osmanović Zukić Emira, dobitnica Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za najboljeg studenta prvog ciklusa studija Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu nada se da će Općina Ilijaš i dalje biti partner mladima u ostvarenju svojih ciljeva.

„Mladima je potrebna podrška cjelokupnog društva, zahvaljuljem se Općini Ilijaš i načelniku što su prepoznali važnost ovakve podrške mladima. Mladima bih poručila da se ne boje sanjati o velikim stvarima i da se posvete učenju“ poručila je Emira.

Posebne nagrade i priznanja dodijeljena su izuzetno nadarenim učenicima i studentima: Pušina Amri, dobitnici Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za najboljeg studenta integriranog studijskog programa I i II ciklusa studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu; Džafo Amini, dobitnicu Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za jednu od najboljih studentica prvog i drugog ciklusa studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu; Osmanović Zukić Emiri, dobitnicu Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za najboljeg studenta prvog ciklusa studija Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Izvrstan uspjeh ostvarili su i učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Pušina Emina, Ahmić Amina, Mešetović Šaćir i Pašović Sendin.

Dobitnici priznanja “Najizvrsniji učenik” u osnovnim školama na području općine Ilijaš su: Bajramović Belma, Abaz Amra, Dević Sara i Krdžić Ajla.

Posebna priznanja i nagrade, dodjeljene su vrijednim učenicima, koji su Općinu Ilijaš uspješno predstavljali i na svjetskim olimpijadama. Hodžić Sukejna, učenica četvrtog razreda Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu učestovala je na Internacionalnoj STEM olimpijadi u Francuskoj i osvojila ekipnu zlatnu medalju (kategorija: Do it yourself), srebrnu medalju (kategorija: nauka) i počasnu medalju iz matematike. Hadžić Amer, učenik četvrtog razreda Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš učeštovao je prestižnoj internacionalnoj olimpijadi iz geografije u Indoneziji.

Studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili prosjek ocjena preko 9,00 i dodjeljuju im se Ugovori o stipendiranju su: Hodžurda Lamija, Krdžić Atif, Jozić Ivona, Hrvat Selma, Sezer Zejneb, Ademović Alma, Mamela Melisa, Alić Rijada, Ibrišimović Nafija, Abdukić Lejla, Durmić Nejra, Mihaljević Fatima, Fazlić Amar, Hajdarević Azur, Osmanović Zukić Emira, Mašić Farah, Džebo Selma, Đonlagić Hasanović Amina, Fejzić Mia, Hasečić Nejra, Dervišević Amina, Fazlić Emela, Bešlija Selma, Hodžić Nejra i Hercegovac Selma.

Učenici koji su ostvarili zapažene rezultate u takmičenjima iz nastavnih predmeta također su dobili pohvale i nagrade a to su: Mešić Adnan, Omerović Benjamin, Jozić Ines,  Matoruga Merjem, Fazlić Emir,  Krdžić Ajla,  Omanović Emina, Smajlović Kadrija, Bulbul Merjema, Bulbul Ajna, Ajdin Adem, Hasić Benjamin, Hasanspahić Harun, Demirović Amila, Kučanin Ema, Hadžić Amer, Hadžić Adnan, Jusić Adisa, Kadrić Ajdin, Omanović Faris i Bulbulušić Enis.

Također, za izvanredne uspjehe  učenika i studenata koje su ostvarili na takmičenjima u oblasti muzike dodijeljene su pohvale i to za: Krdžić Atif, Čutura Emin, Bajraktarević Husejn, Mešanović Ramiz, Jelaković Eldin, Mehović Ajnur, Halilović Nedim, Duraković Nedžla, Šerak Nur, Hasanpahić Adnan, Hadžić Amna, Gljiva Ajdin, Velić Fatima, Masnopita Iman, Marukić Ilma, Tatar Midha, Hodžić Tarik, Masnopita Una i Hodžić Sara.

U revijalom dijelu nastupali su: Ramiz Mešetović sa kompozicijom Tarantella, autora Giulianni i Amna Hadžić sa kompozicijom EVOCACION, autora J.L. Merlin.

Općina Ilijaš ulaže velike napore da osigura najbolje i najkvalitetnije uslove za školovanje, edukaciju i usavršavanje učenika i studenata. Pored stipendija za učenike i učenice srednjih škola, studente i studentica na prvom i drugom ciklusu, učenike i studente u kojima se školuje troje ili više djece, Općina Ilijaš objezbjeđuje i stipendije za studente III ciklusa studija – doktorskog studija, kao i sredstva za mobilnost mladih. Razvoj potencijala mladih jedan je prioriteta Općine Ilijaš i upravo zbog toga je Općina Ilijaš dobila nagradu kao Lider u razvoju potencijala mladih u Bosni i Hercegovini.

Radio Ilijaš