Naslovnica +OSTALO U srednjim školama još 279 slobodnih mjesta za upis učenika

U srednjim školama još 279 slobodnih mjesta za upis učenika

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nakon drugog roka za upis učenika u prvi razred srednje škole u Kantonu Sarajevo (KS) u novoj 2015./2016. školskoj godini ostalo je 279 slobodnih mjesta za zanimanja trećeg i četvrtog stepena.

Konkurs za drugi upisni rok raspisan je u 21 srednjoj školi, a u tom roku mjesta su popunjena u sedam škola uglavnom gimnazijama.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja KS slobodnih mjesta ostalo je u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi, Srednjoj školi metalskih zanimanja (za zanimanja trećeg i četvrtog stepena), kao i Željezničkom školskom centru, te Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi.

Slobodnih mjesta ima i u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn, Srednjoj muzičkoj školi (jedno mjesto za baletskog igrača), kao i srednjoškolskim centrima u Vogošći, Hadžićima i Ilijašu, te Perzijsko-bosanskom koledžu koji nastavu realizira po gimnazijskom programu.

U školama u kojima se obrazuju djeca s posebnim obrazovnim potrebama upis je moguć tokom cijele godine. To su Srednja škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu te Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Planom je predviđen upis oko 4.150 učenika u novu 2015./2016. školsku godinu koja bi trebalo da počne u utorak, 1. septembra.

Na području KS-a ima 39 srednjih škola, od čega su 36 javne ustane a tri privatne škole