Naslovnica BIH U petak počinje isplata penzija

U petak počinje isplata penzija

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Isplata mirovina za mjesec oktobar zaočinje u petak, 7. novembra, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO/PIO).

Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome, najniža penzija iznosi 326,17 maraka, zajamčena 434,90 maraka, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 maraka, priopćeno je iz Ureda za informiranje MIO/PIO-a.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za oktobar, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 miliona maraka.

Upravni je odbor na svojoj posljednjoj sjednici, uz ostalo, usvojio i odluku o prodaji nekretnina u vlasništvu Federalnog zavoda.