Naslovnica ILIJAŠ U novom projektu „Postojbino Draga“ učestvovali i članovi hora “Preporod” Ilijaš

U novom projektu „Postojbino Draga“ učestvovali i članovi hora “Preporod” Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

„Postojbino Draga“ je izvanredna domoljubna/rodoljubna bosanskohercegovačka lirska pjesma. Ona je prva himna ovoj zemlji, Bosni i Hercegovini, njezinim ljudima, narodima, „vjerama“ i „nacijama“ – izjavio je predsjednik udruženja za promociju multikulturalnosti „Rejjan“ i menadžer projekta, Rijad Imamović.

Na stilskojezičkom planu, ova pjesma je univerzalna: pjesnik je uzeo motiv / duhovni etimon vile i udava koji je poznat u književnoj tradiciji naše zemlje, kao i u njenoj plemenitoj „divljoj misli“, duhovni etimon koji nas sviju okuplja – jer vila je simbol onog dobrog duha ove zemlje, njezin šarmantni, nježni i hrabri čuvar, koga nalazimo u usmenoj tradiciji kod svih bosanskih „vjera“ i „nacija“. Udav je ovdje simbol zla – napadača na ovu zemlju i njezino ruho i njezino blago.

S druge strane, pjesnik je, u središnjim invokacijama u tkivu ove himnične pjesme, kroz pozdrave sva četiri identiteta Bosne i Hercegovine: katoličkog, muslimanskog, jevrejskog i pravoslavnog, kao i onog koji pripada sekularnim humanistima, na lirski način ujedinio našu dragu, često nesretnu, nikom krivu i nikom dužnu zemlju Bosnu i Hercegovinu, i zato zdušno je potrebno da se ova pjesma uglazbi i izvodi u svakoj dostojnoj prilici.

DOMOVINA se piše velikim slovima kada se na njenom svetom mjestu okupe duhovni predstavnici njenih religija pod jednom zastavom – poručio je direktor Hayat Produkcije, Ahmed Švrakić.

Cilj projekta „Postojbino Draga“ je da identifikuje sve građane u Bosni i Hercegovini sa državom i da se obilježi jubilej 30 godina Nezavisnosti i 78 godina Državnosti jedine nam Domovine. U projektu su učestvovali horovi/grupe svih konfesija, te se kroz video snimak prikazuju sva kulturna, historijska i prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Hayat produkcije.

Nosilac ovog projekta je Udruženje za promociju multikulturalnosti „Rejjan“ Sarajevo i Grupa „Rejjan“. Muziku potpisuje Latif Močević, dok je za aranžman bio zadužen Halid Hajduković. Svoje učešće kao autor teksta na projektu bilježi i prof. dr. Džemaludin Latić.

Čini me veoma sretnim kada slušam mladiće i djevojke iz cijele naše zemlje kako pjevaju „Postojbinu Dragu“. Oni, kao i svi umjetnici i majstori svog zanata koji su učestvovali na ovom zahtjevnom projektu, čine srce naše Domovine / Otadžbine i snagu koja će našem potomstvu, nakon perioda patnje i mraka, osigurati lijepu, sretnu i vedru budućnost – izjavio je prof. dr. Latić.

Naša domovina dobila je svoj poklon – „Postojbinu dragu“. Svim Bosancima i Hercegovcima sretan 25. novembar, Dan državnosti naše jedine domovine – Bosne i Hercegovine. Države u kojoj svi narodi imaju ista prava!