Naslovnica ILIJAŠ Održana promocija knjige “Prvi korpus u odbrani Sarajeva 1992-1995” autora Nedžada Ajnadžića

Održana promocija knjige “Prvi korpus u odbrani Sarajeva 1992-1995” autora Nedžada Ajnadžića

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ovog četvrtka u Biznis centru Ilijaš održana je promocija knjige „Prvi korpus u odbrani Sarajeva 1992 – 1995“ u organizaciji Udruženja boraca 126. brigade Ilijaš. Autor knjige je prof. dr. Nedžad Ajnadžić koji iza sebe ima napisanih pet knjiga, a „Prvi korpus u odbrani Sarajeva 1992 -1995“ izdata je ove godine u septembru.

Promociji su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, komandant 126. ilijaške brigade Enes Durak, te brojni drugi prijatelji i gosti.

O knjizi su govorili: dr. Meldijana Arnaut, general Sulejman Vranj, prof. dr. Ismet Alija i brigadir Bego Durić.

Predsjednik Udruženja boraca 126. brigade Ilijaš, ujedno i jedan od promotora knjige Bego Durić kazao je da je udruženje s velikim zadovoljstvom organizovalo promociju.

„Moram kazati da nam je čast biti od neke pomoći kada je upitanju promocija knjige našeg generala Nedžada Ajnadžića. U ovoj knjizi su historijske činjenice i svjedočenja za sve ono što se dešavalo u opkoljenom Sarajevu. Ova knjiga je jedan svojevrstan konglomerat svih tih statistika složenih iz raznih uglova koje su putem određenih naučnih metoda i anketa dale svoju valorizaciju. Autor je na ovaj način htio da ostavi u amanet generacijama koje dolaze da se to kroz vrijeme proučava“, istakao je predsjednik Udruženja boraca 126. brigade Ilijaš Bego Durić.

Ova knjiga rezultat je naučnog istraživanja i analize. Radi se o 33 pitanja u anketi. Rađena je dvije godine i šest mjeseci sa 16 anketara, a na čelu ovog anketnog tima bio je autor knjige prof. dr. Nedžad Ajnadžić. Analiza i komparacija svih podataka rađena je u periodu 2000 – 2019. godine. U knjizi „Prvi korpus u odbrani Sarajeva 1992-1995“ se nalazi preko 30 hiljada podataka i predstavlja jednu dobru matricu za mlade generacije koje će istraživati u budućnosti odbranu grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

„Jako sam zadovoljan i mislim da ova knjiga objektivno baca svjetlo na veoma bitne i iznimno važne podatke u odbrani glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i države uopće. Knjiga potvrđuje i odaje priznanje svima onima koji su u kontekstu obrazovne strukture najviše dali doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. To je jedan nevjerovatan podatak, jer je najviše bilo onih koji su branili državu sa osnovnom i srednjom stručnom spremom“, kazao je prof. dr. Ajnadžić.

Prof. dr. Ajnadžić još je dodao: „Moramo biti zahvalni svima koji su dali život u odbrani naše domovine, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su branili srcem državu, a danas je izgrađuju u mjeri u kojoj je to i realno moguće“, kazao je prof.dr. Ajnadžić.

U knjizi su opservirane važne činjenice koje govore o angažmanu Međunarodne zajednice, ukidanju embarga na oružje, vojnoj problematici i svim značajnim podacima o Prvom korpusu ARBiH.

Prof. dr. Nedžad Ajnadžić iskoristio je priliku da čestita Dan državnosti Bosne i Hercegovine svim građanima općine Ilijaš, a posebno pripadnicima 126. brigade koji su bili dio Prvog korpusa Armije RBiH.  Poručio je još pripadnicima Armije RBiH, ali i građanima da svako iz svog ugla da doprinos, da zapisuju, TV dokumentuju kako ne bi došli u situaciju da nam o historiji govore oni koji su bili daleko od odbrane Bosne i Hercegovine.

Radio Ilijaš