Naslovnica ILIJAŠ U našem gradu uskoro izgradnja “zelenih otoka”

U našem gradu uskoro izgradnja “zelenih otoka”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U općinu Ilijaš ovih dana su dopremljeni kontejneri za selektivno odlaganje otpada, za čiju nabavku je Švedska međunarodna agencija za razvoj SIDA izdvojila 27.330,40 EURA. U mjesecu martu iduće godine očekuje se i nabavka specijalnog vozila za odvoz smeća, u vrijednosti od 59.280,00 EURA.


Podsjetimo, ugovor sa Švedskom međunarodnom agencijom za razvoj, SIDA, koji se odnosi na izgradnju zelenih otoka u mjesnim zajednicama za prikupljanje otpada za reciklažu Općinski načelnik Akif Fazlić je potpisao u aprilu ove godine. Ugovorom je planirana izgradnja zelenih otoka, nabavka jednog vozila za odvoz čvrstog otpada i 100 kontejnera.

Ukupna vrijednost projekta je 114.610,00 EURA, od čega će SIDA finansirati 86.610,01 EURA a Općina Ilijaš 28.000,00 EURA.
Na devet lokacija za izgradnju zelenih otoka je već pribavljena građevinska dozvola a preostalih 11 lokacija su u fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Nakon pribavljanja građevinskih dozvola pristupit će se gradnji zelenih otoka, javljaju iz Općine Ilijaš.
Izgradnjom zelenih otoka stvorit će se preduslovi za izgradnju komunalne infrastrukture u oblasti upravljanja otpadom, proširiti područje organizovanog prikupljanja kućnog otpada, unaprijediti sistem za iskorištavanje otpada i stvoriti uslovi za odvojeno prikupljanje otpada.
Zeleni otoci će se graditi na javnim površinama u općinskoj svojini, u neposrednoj blizini društvenih domova ili drugim pogodnim lokacijama koje utvrdi Radna grupa.

Na zelenim otocima za razvrstavanje otpada, bit će postavljeno po pet namjenskih kontejnera i to za: suhi papir i karton, metal, staklo i plastiku za recikliranje i kontejner za miješani otpad.

Prikupljanje i odvoz reciklažnog otpada sa zelenih otoka vršit će se tipiziranim vozilom namijenjenim za odvoz reciklažnog otpada.
“Odvajanjem otpada po kategorijama učinit ćemo naš grad ljepšim i ekološki zdravijom sredinom” rekao je koordinator ovog Projekta, komunalni inspektor Sadik Alić.

(radioilijas.ba)