Naslovnica FOTO U Ljubnićima održana manifestacija “Dani sjećanja-Srebrenica 11.juli 1995. god.”

U Ljubnićima održana manifestacija “Dani sjećanja-Srebrenica 11.juli 1995. god.”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U prostorijama MZ Ljubnići, jučer je sa početkom u 19 sati održana manifestacija “Dani sjećanja-Srebrenica 11.juli 1995. god.”.

Ovo je 10. po redu manifestaciju koju organizuju džemat Podlugovi i MZ Ljubnići.

Nakon učenja Jasina i Tevhida, prisutim se obratio Asmir ef. Salihović, imam džemata u Podlugovima.

„Poštovane majke, sestre, draga braćo,današnjim dolaskom na 10.  manifestaciju, mi potvrđujemo da smo se opredijelili za sjećanje, koje u našoj islamskoj tradiciji , označava  život, kao što svakog 11. u svakom mjesecu,  okupljamo se  u džamiji u Podlugovima, i također pokazujemo da smo protiv zaborava. Zaborava  u našoj islamskoj tradiciji, simbolizuje smrt.  Ovih dana će se u mnogim  našim džematima, širom naše domovine, podsjećati  na 20 godina genocida u Srebrenici. No, jedan od tih bosanskohercegovačkih džemata zasigurno je poseban – potočarski džemat. Tu u Potočarima, ukopano je 6 241 naš brat, svaki 14.  od njih je bio dijete. U  subotu će im biti pridruženo 137 nove naše braće. I ovih dana kada sve to posmatramo i spremamo se za dženazu, nekako kao da nam naši šehidi sa svojim safovima, na potočarskoj musali,  kao da i nama govore, da  u namazu ravnamo svoje  safove. Kao da nam poručuju da trebamo svakodnevno biti zbijenih safova, kao da nam poručuju ovih dana, ma gdje se mi okretali, na istok ili zapad, a evo i današnji dan je to potvrdio, da nema pomoći, nema snage, osim u nama samim.  Jedna od naših poruka, neka bude da smo zajedno, da smo džemat, i tada smo najjači. To nam naši šehidi poručuju, da ćemo samo tako  imati mi sigurnost, a oni mir u svojim mezarima,“ kazao je Asmir ef. Salihović.

4

Među prisutnim se nalazio i načelnik općine Ilijaš, gosp. Akif Fazlić koji je ukazao na važnost obilježavanja ove manifestacije jer na području naše općine živi jako veliki broj stanovnika koji su prethodno živjeli u Srebrenici.

2

Program su izveli ilijaški imami a učenje ilahija je izveo hor džemata Podlugovi. Nakon zavšetka kulturno-vjerskog programa, upriličen je iftar za sve prisutne.