Naslovnica BIH U KCUS-u preventivni besplatni pregledi kože 23. maja

U KCUS-u preventivni besplatni pregledi kože 23. maja

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U sklopu kampanje “Euromelanoma 2024” ljekari Klinike za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), 23. maja besplatno će pregledati građane uz prethodnu najavu u Kabinetu za dermoskopiju.

Pacijenti zainteresirani za pregled kože trebaju se javiti svaki radni dan na kontakt telefon (033 298-373) u periodu od 14 do 15 sati.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano prepoznavanje raka kože, ali i otkrivanje osoba sa melanomom ili drugim oblicima malignih tumora kože u ranom stadiju, kao i osoba sa povećanim rizikom za oboljevanje. Budući da je uočavanje promjena na koži moguće na vrijeme otkriti, od velikog je značaja educirati javnost o važnosti redovnog pregleda kože i otkrivanja suspektnih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja potpuna, saopćeno je.

Šefica Klinike za kožne i venerične bolesti prof. dr. Emina Kasumagić – Halilović istakla je da KCUS ovu vrstu kampanje provodi već 14 godina u kontinuitetu, a Klinika za kožne i venerične bolesti KCUS-a je i punopravni član Euromelanoma boarda.

Pacijenti su veoma osviješteni upravo zahvaljujući ovakvoj akciji. Kampanje kao ova nekome mogu da sačuvaju život. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da više od tri miliona Evropljana godišnje oboli od nekog oblika malignog tumora kože koji je najčešći zloćudni tumor, te sa najbrže rastućom incidencijom od svih malignih tumora. Incidenca melanoma, kao najopasnijeg od svih malignih tumora kože, raste godišnje od tri do sedam posto u ovisnosti od geografskog područja – pojasnila je Kasumagić – Halilović.

Prema riječima doc. dr. Alena Pilava, v. d. generalnog direktora KCUS-a, kampanja je fokusirana na važnost rane dijagnoze, osobito melanoma kao najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji.

“Osnovni zadatak svi nas medicinskih radnika je da osim što liječimo razne bolesti i da ih preveniramo. Ovakve kampanje pomažu da građanima ukažemo na ranu prevenciju i zaštitu od malignih bolesti. Trebamo da shvatimo koliki je to javno-zdravstveni problem i koliko još toga moramo uložiti kada su u pitanju prevencija i rana dijagnostika, a pogotovo terapija. Važno je da se bolest otkrije ranije, jer su šanse za izlječenje veće. Neophodno je uvesti obavezne screening programe na nacionalnom nivou, te uključiti sve zakonski odgovorne institucije koje mogu pomoći u realizaciji ovako značajnih programa, čiji je cilj zaštita zdravlja svih naših građana”, rekao je Pilav.