Naslovnica ILIJAŠ U Ilijašu održano druženje sa Sarom Sabri i radionica za djecu povodom...

U Ilijašu održano druženje sa Sarom Sabri i radionica za djecu povodom Dana žena

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Javna ustanova Kulturno- sportski centar i Radio Ilijaš povodom Međunarodnog dana žena organizovala je druženje sa Sarom Sabri i radionicu za djecu ovog utorka.

Sara Sabri posebno je govorila o važnim temama poput međuljudskih odnosa, građenja stabilnog i lijepog braka, odgoju djece, ali i solidarnosti, te izgrađivanju svoje ličnosti i duše kao tvrđave o koji se svi valovi, ma koliko jaki, mogu samo odbiti. Posebno je istaknula važnost građenja samopouzdanja utemeljenog na spremnosti, sposobnosti i obrazovanju. Ukazala je i na sveprisutnu opsjednutnost površnim, formalizmom, da živimo u vremenu bez autentičnosti i kreativnosti, utopljeni u masi i svi isti umjesto da izgrađujemo svoju ličnost, svaki dan oslobađajući se neke mane i težeći da postignemo svoj puni potencijal.

Sanela Karišik Begović  poznatija kao Sara Sabri bosanskohercegovačka je spisateljica i autorica brojnih  knjiga namijenjenih ženi te nekoliko za djecu. Majka šestero djece i rođena Novopazarka, s adresom u Sarajevu.

“Žena je moja glavna inspiracija, preokupacija, opsesija. Njen rast, razvoj, njeni problemi u društvu, u porodici, iskušenja, izazovi. S razočarenjem sam čitala knjige koje govore o ženi, a koje su, zapravo, pisali muškarci. Pomislila sam – je li moguće da se naša žena još nije pozabavila našim problemima?“

Suočivši se s brojnim životnim problemima, željela je pronaći štivo pristupačno, primjenljivo, s više realnosti. Kako to nije pronalazila, zašiljila je pero i počela pisati svoje knjige te ostvarila nevjerovatnu popularnost pogotovo među ženama našeg podneblja.

Ovaj događaj osmišljen je tako da mame dovedu svoju djecu na radionicu i da učestvuju u druženju sa Sarom Sabri dok mališani na radionici izražavaju svoju maštu i kreativnost i prave najljepše čestitike upravo za – mame! Druženje su svojim nastupom uljepšali učenici OŠ”Hašim Spahić”, recitalom i pjesmom za majke koje su pripremili sa svojom učiteljicom Edinom Hurić.

Nakon održane radionice djeca su se pridružila mamama te poklonili ono što su napravili.

Sponzor večeri Cvjećarstvo Nesimović Ilijaš- https://www.facebook.com/CvjecarstvoNesimovic .

Knjige Sare Sabri možete pronaći u Biblioteci Ilijaš.

(radioilijas.ba)