Naslovnica IZDVOJENO U Ilijašu održana Tribina povodom Dana bijelih traka: Simbol genocida nad nesrbima...

U Ilijašu održana Tribina povodom Dana bijelih traka: Simbol genocida nad nesrbima u Prijedoru (FOTO)

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Općinska organizacija Žene SDA Ilijaš organizovala je javnu tribinu povodom Dana bijelih traka, održanu 30.5.2024.g u Ilijašu. Na tribini je o ovoj važnoj temi govorio ugledni profesor Jasmin Medić, doktor historijskih nauka.

Dan bijelih traka obilježava se kao sjećanje na 31. maj 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da svoje kuće označe bijelim zastavama ili čaršafima i da pri izlasku iz svojih domova nose bijele trake oko ruke. Ova praksa postala je simbol sistematske diskriminacije i progona nesrpskog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Doktor historijskih nauka, gospodin Medić u svom izlaganju podsjetio je prisutne na historijski kontekst i značaj Dana bijelih traka, naglašavajući važnost očuvanja sjećanja na žrtve i educiranja mladih generacija o događajima iz prošlosti. Istaknuo je da je suočavanje s istinom i promicanje kulture sjećanja ključni koraci ka izgradnji pravednijeg i tolerantnijeg društva.

Tribina je okupila značajan broj građana Ilijaša među kojima je bio i općinski načelnik, gospodin Akif Fazlić. Prisutnima se kratko obratio i kantonalni zastupnik i predsjednik OO SDA Ilijaš, Mahir Dević. Dević je naglasio važnost sutrašnjeg dana teme povodom koje se organizovala tribina. Žene SDA Ilijaš su izrazile zahvalnost svim prisutnima na odazivu i podršci, ističući da ovakvi događaji doprinose jačanju zajedništva i razumijevanja unutar lokalne zajednice.

“Općinska organizacija Žene SDA Ilijaš nastavit će s organizacijom sličnih događaja kako bi se kontinuirano radilo na edukaciji, podizanju svijesti i promicanju ljudskih prava.”- istakla je predsjednica Žena SDA Ilijaš, Selma Pušina.