Naslovnica FOTO U Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih (FOTO)

U Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih (FOTO)

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ovaj dan neizbježna je prilika da barem jednom godišnje aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i senzibilizira i pouči javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna.

Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, na šetalištu u Ilijašu bio je postavljen štand na kojem su građani mogli napisati svoju poruku i okačiti je o kutiju koja je simbolizirala siluetu nestale osobe.

Zekija Avdibegović predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš, podsjetila je da se u Ilijašu još uvijek traga za 54 osobe.

Mi još uvijek nemamo nikakvih informacija gdje su naši najmiliji nestali, niko od naših bivših komšija se nije udostojio da nam da bilo kakve informacije, da bi mi imali ikakve smjernice za pronalazak naših najmilijih. Mi smo svjesni da njih nema, ali svakoj porodici bi značio mezar i mjesto na koje ćemo moći otići, da se zna da je taj čovjek postojao, da ga je neko ubio i da ga sad nema“.

DSC_4087

Cilj ovoga je da se oda počast nevinim žrtvama prisilnih nestanaka i prikaže agonija članova obitelji koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih.

DSC_4094

Obitelji su poručile vlastima da usvoje njihovu inicijativu i da 30. august proglase kao zvanični dan sjećanja na sve nestale osobe u BiH.

Podršku su pružili i mladi volonteri Crvenog križa općine Ilijaš.