Naslovnica +OSTALO U Federaciji BiH sutra Dan žalosti

U Federaciji BiH sutra Dan žalosti

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o proglašenju ponedjeljka, 16. novembra 2015. godine, Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način Federacija BiH izražava žalost i saosjećanje s francuskim narodom nakon serije terorističkih napada u Parizu i pogibije nedužnih ljudi.Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH..

Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, kaže se u Odluci Vlade FBiH.

Vlada Federacije BiH poziva građane da na Dan žalosti u 12.00 sati minutom šutnje, učenjem Fatihe, ili na drugi prigodan način, odaju počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, kao što će to uraditi i građani svih evropskih država.

U znak žaljenja za stradalima u ovim terorističkim napadima, pred sjedištima Vlade Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru zastave su spuštene na pola koplja, odnosno jarbola, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.