Naslovnica BIH U četvrtak počinje suđenje ljekarima optuženim za smrt malene Džene Gadžun

U četvrtak počinje suđenje ljekarima optuženim za smrt malene Džene Gadžun

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Kantonalnom sudu u Sarajevu u četvrtak počinje suđenje Suadu Rožajcu, Jasmini Halimić – Alajbegović i Nini Jovanović, ljekarima koji su optuženi da su skrivili smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, saznaje Faktor.

Anesteziolog Rožajac optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok se oftalmolozi Jovanović i Halimić – Alajbegović terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Sve troje su nedavno pred Kantonalnim sudom negirali krivnju za optužbe koje su im stavljene na teret.

Kako saznajemo, predmet je dodijeljen tročlanom vijeću kojim predsjedava sutkinja Indira Jahić.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u KCUS-u, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se, nažalost, nikad nije probudila.

Podsjetimo da je provedenim inspekcijskim nadzorima nakon ovog tragičnog događaja utvrđeno da apsolutno ništa što je urađeno u slučaju operacije dotada potpuno zdrave djevojčice sa svim urednim nalazima nije rađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić – Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u stomatološkoj ordinaciji, tačnije u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Oprema anesteziologa dr. Suada Rožajca, kako je također potvrđeno iz Verlaba, nije zakonski verifikovana.

Bez obzira na sve to, za sve vrijeme trajanja istrage, ljekari optuženi za smrt djevojčice nisu snosili nikakve sankcije u smislu mjera zabrane za rad sa pacijentima, a tako je do danas.