Naslovnica ILIJAŠ Turska delegacija došla u zvaničnu posjetu Općini Ilijaš

Turska delegacija došla u zvaničnu posjetu Općini Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Na sarajevski aerodrom sinoć oko 20,00 sati sletila je turska delegacija bratske općine Bayrakli, koja je došla u zvaničnu posjetu Općini Ilijaš.

Delegaciju čine :  počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak, guverner Distrikta Bayrakli Adem Arslan, aktuelni načelnik Općine Bayrakli Hasan Karabag te vijećnici Općine Bayrakli(ukupno 25 gostiju).

U ime Općine Ilijaš delegaciju su dočekali nekadašnji načelnik općine Ilijaš Nusret Mašić ,predsjedavajući OV Damir Filipović ,pomoćnica načelnika Službe za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika Službe za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Meliha Avdibegović, predstavnica Udruženja žena “Zlatne ruke“ Zekija Avdibegović i još nekoliko općinskih službenika. Članice KUD-a Ilijaš su u narodnoj nošnji uveličale svečani trenutak dočeka.

U danima vikenda turska delegacija će obići Sarajevo i Mostar, upoznati se sa znamenitostima i ljepotama Bosne i Hercegovine, a za ponedeljak je planiran cjelodnevni obilazak općine Ilijaš.
Planirana je posjeta Zaštičenom pejzažu Bijambare, Etno -begovom selu „Nišići“, zatim druženje i ručak sa članicama Udruženja „Zlatne ruke“ šetnja glavnom ulicom, polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju, svečani prijem delegacije, svečana akademija i svečana večera.
Općina Ilijaš je, na inicijativu nekadašnjeg načelnika Općine Karšijaka i počasnog konzula BiH u Turskoj Ahmeta Kemala Baysaka, potpisala sporazum bratimljenja 20.juna 2012.godine. Protokol je potpisan od strane Hasana Karabaga načelnika općine Bayrakli, tadašnjeg načelnika općine Ilijaš Nusreta Mašića i počasnog konzula Kemala Baysaka.

Povodom posjete delegacije, u ponedjeljak u 18 h (Kino sala) će biti upriličen progam u kojem će učestvovati i članovi BZK Preporod iz Ilijaša.

(radioilijas.ba)