Naslovnica BIH Tri slučaja morbila potvrđena i u Sarajevu, zaražena djeca iz istog vrtića

Tri slučaja morbila potvrđena i u Sarajevu, zaražena djeca iz istog vrtića

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Kantonu Sarajevo potvrđena su tri slučaja oboljelih od morbila, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS Ademir Spahić.
Kako nam je rekao, zaraženo je troje djece iz jednog vrtića, a to mu je potvrđeno od kolega sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ranije su slučajevi morbila potvrđeni u Tuzlanskom kantonu, a u Tuzli i Živinicama je proglašena epidemija morbila.

Ministar zdravstva KS Enis Hasanović jučer je izjavio da je potrebno pratiti situaciju i djelovati proaktivno kako bi se s postojećim kapacitetima reagiralo na najbolji mogući način.

On je ukazao na važnost vakcinacije.

“Pratimo tu situaciju i dogovorili smo da masovno probamo provesti vakcinaciju, koja nažalost, do sada nije provedena. To je uzrok, početak i kraj svih problema. Vakcinacija protiv morbila je trebala biti provedena, i zato što nije ovo nam se dešava već treći put u zadnjih desetak godina”, izjavio je nakon sastanka koji je Zavod za javno zdravstvo KS organizovao sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

O posljednjim podacima iz ovog kantona za Klix.ba govorila je načelnica Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Lejla Osmančević.

“Kada je riječ o morbilama, prema podacima načelnice Klinike za zarazne bolesti, kod njih je smješteno petero djece. U proteklom periodu (od 1. januara do danas, op.a.) kroz kliniku je prošlo njih 46. Također, postoje i djeca koja nisu testirana mikrobiološki, odnosno imunološki te shodno tome, prema informacijama koje sam dobila iz Klinike za zarazne bolesti, pretpostavke su da je u Tuzlanskom kantonu između 70 i 75 oboljelih od morbila”, rekla je Osmančević.

Kada je riječ o organizaciji rada, djeca s dijagnosticiranim morbilama se hospitaliziraju u Klinici za zarazne bolesti, dok svi ostali mališani sa influencom, RSV-om, koronavirusom i velikim kašljem bivaju pod tretmanom u Klinici za dječije bolesti.